zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Tort bananowy z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

upiec ciasto, zrobić krem, udekorować

Tort bananowy z polewą czekoladową

Składniki:

Tort bananowy z polewą czekoladową

 

  • 15dag jogurtu
  • 3 jajka
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 30dag cukru
  • 1cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia
  • 300ml oleju
  • 40dag mąki
  • 75dag kremówki
  • 2 torebki sosu waniliowego
  • 2 banany
  • 10dag gorzkiej czekolady
  • 3dag masła

 

Sposób przygotowania:

Tort bananowy z polewą czekoladową
1. Jogurt jajka,sok cytrynowy,cukier,cukier waniliowy i olej wymieszać.Porcjami wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.Przełożyć do tortownicy piec 50min w temp. 175stopni
Wyjąć z pieca,wystudzić

2. Ubić na sztywno 50dag śmietany.Porcjami wsypywać sos waniliowy.Krem rozsmarować na cieście

3. Banany obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na kremie.Tort wstawić na 30min do lodówki.

4. Czekoladę połamać przełożyć do rondelka. Dodać 10dag śmietany i masło,stopic,przestudzić.Polewę rozprowadzić na torcie,schłodzić (2godz).Resztę śmietany ubić,kleksami kremu udekorować tort.