Sposób przygotowania:
Tort Bezowo orzechowy z kremem mascarpan
Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane. Stopniowo, powoli. dodawac cukier, caly czas ubijajac. Dodac lyzeczke skrobi, nastepnie orzechy laskowe i delikatnie wymieszac drewniana lyzka.
Plaskie 2 duze formy (o wymiarach piekarnika) wylozyc papierem do pieczenia. Na kazdej z forfm narysowac 2 okregi o wymiarach 20 cm (w sumie powinnismy otrzymac 4 blaty bezowe). Mase bezowa podzielic na 4 czesci, wylozyc rowno do narysowania okregow.
Piec okolo 50 minut w temperaturze 140°C. Wyjac z piekarnika, przestudzic.
Czekolade polamac, roztopic nad kapiela wodna. Plynna posmarowac rowno blaty bezowe, odlozyc do zastygniecia (mozna wlozyc na chwile do lodowki - czekolada zastygnie natychmiast).
Smietane kremowke ubic z ziarenkami wanilii. Pod koniec ubijania dodac cukier puder i dalej ubijac. Dodawac partiami serek mascarpone i wymieszac dokladnie lyzka. Dodac ekstrakt, starta czekolade i wymieszac. Podzielic na 4 czesci. Kazda z nich posmarowac gruba warstwa na 4 blatach bezowych.
Zlozyc tort, ukladajac blaty jeden na drugi. Udekorowac krokantem lub posiekanymi orzechami laskowymi i starta czekolada. Kroic nozem z pilka. Gotowe ;)
Plaskie 2 duze formy (o wymiarach piekarnika) wylozyc papierem do pieczenia. Na kazdej z forfm narysowac 2 okregi o wymiarach 20 cm (w sumie powinnismy otrzymac 4 blaty bezowe). Mase bezowa podzielic na 4 czesci, wylozyc rowno do narysowania okregow.
Piec okolo 50 minut w temperaturze 140°C. Wyjac z piekarnika, przestudzic.
Czekolade polamac, roztopic nad kapiela wodna. Plynna posmarowac rowno blaty bezowe, odlozyc do zastygniecia (mozna wlozyc na chwile do lodowki - czekolada zastygnie natychmiast).
Smietane kremowke ubic z ziarenkami wanilii. Pod koniec ubijania dodac cukier puder i dalej ubijac. Dodawac partiami serek mascarpone i wymieszac dokladnie lyzka. Dodac ekstrakt, starta czekolade i wymieszac. Podzielic na 4 czesci. Kazda z nich posmarowac gruba warstwa na 4 blatach bezowych.
Zlozyc tort, ukladajac blaty jeden na drugi. Udekorowac krokantem lub posiekanymi orzechami laskowymi i starta czekolada. Kroic nozem z pilka. Gotowe ;)