Tort bezowy angielski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

szlachetny tort iście po angielsku

Tort bezowy angielski

Składniki:

Tort bezowy angielski

 

  • Spód:
  • 2 blaty bezowe
  • Masa:
  • 300 g białej czekolady
  • kieliszek likieru miętowego
  • 2 żółtka
  • sok z cytryny
  • 2 szklanki kremówki
  • listki mięty
  • małe beziki

Sposób przygotowania:

Tort bezowy angielski
Przygotowanie:
Białą czekoladę połamać na kosteczki i na wolnym ogniu stapiać na parze.Sok z cytryny wraz z żółtkami bardzo dokładnie zmiksować,następnie dolać czekoladę oraz połowę kremówki.Wymieszać.Połowę kremu rozsmarować na bezowym blacie i przykryć drugim.Posmarować wierzch drugą połową kremu.Tort chłodzić w lodówce na 5-6 godzin.