ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Drożdżowe z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto drożdżowe zawsze jest u nas zjedzone co do okruszka, dżem domowy nisko słodzony zagęściłam kisielem.

Drożdżowe z dżemem

Składniki:

Drożdżowe z dżemem

 

  • drożdże świeże 5 dag,
  • mleko letnie 1,5 szklanki,
  • masło 10 dag,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • mąka tortowa 60 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • dżem śliwkowy 400 gram,
  • kisiel wiśniowy 1 opakowanie,
  • czekolada gorzka 100 gram
  • śmietana gęsta 2 łyżki,
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z dżemem

ETAP 1:

Drożdżowe z dżemem
Drożdże najlepsze świeże i ciasto się uda.

Do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać po 1 łyżce cukru, mąki, wlać 1/2 szklanki letniego mleka i wymieszać, odstawić pod przykryciem na 30 minut.

ETAP 2:

Drożdżowe z dżemem
W robocie wyrabiam ciasto i zawsze jest dobre.

Do zaczyny wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać letnie mleko, stopione letnie masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut.

ETAP 3:

Drożdżowe z dżemem
Ciasto dobrze i mocno wyrosło, trzeba krótko je ręką wyrobić aby odgazować.

Ciasto w misie robota nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Drożdżowe z dżemem

Dżem miałam rzadki, wymieszałam z kisielem i na ogniu mieszając zagotować do zagęszczenia, wystudzić.

ETAP 5:

Drożdżowe z dżemem

Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką aby je odgazować, podzielić na dwie części, rozwałkować na 2 cm placek, posmarować dżemem kisielowym i zwinąć w rulon, włożyć do foremek silikonowych.

ETAP 6:

Drożdżowe z dżemem

Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w foremkach je dobrze wystudzić.

ETAP 7:

Drożdżowe z dżemem

W kąpieli wodnej stopić połamaną czekoladę razem ze śmietaną na polewę czekoladową.

ETAP 8:

Drożdżowe z dżemem

Polewą polać wierzchy ciast i posypać od razu kandyzowaną pomarańczą.