Sposób przygotowania:
Drożdżowe z dżememETAP 1:
Do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać po 1 łyżce cukru, mąki, wlać 1/2 szklanki letniego mleka i wymieszać, odstawić pod przykryciem na 30 minut.
ETAP 2:
Do zaczyny wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać letnie mleko, stopione letnie masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut.
ETAP 3:
Ciasto w misie robota nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Dżem miałam rzadki, wymieszałam z kisielem i na ogniu mieszając zagotować do zagęszczenia, wystudzić.
ETAP 5:
Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką aby je odgazować, podzielić na dwie części, rozwałkować na 2 cm placek, posmarować dżemem kisielowym i zwinąć w rulon, włożyć do foremek silikonowych.
ETAP 6:
Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w foremkach je dobrze wystudzić.
ETAP 7:
W kąpieli wodnej stopić połamaną czekoladę razem ze śmietaną na polewę czekoladową.
ETAP 8:
Polewą polać wierzchy ciast i posypać od razu kandyzowaną pomarańczą.