Sposób przygotowania:
Tort bezowy ze śliwkami
Przygotować ciasto: mleko podgrzać. Z 3 łyżek cukru przygotować karmel, połączyć z mlekiem, krótko zagotować. Żółtka u trzeć z cukrem waniliowym na gładką masę, dodać do mleka. Ciągle mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy (nie gotować!). Zdjąć z ognia. Tłuszcz utrzeć z 5 łyżkami cukru na gładką masę. Wbić 2 jajka, dodać skórkę cytrynową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, przesiać, dodać do masy. Połączyć z masą karmelową. Tortownicę (o średnicy 28 cm) posmarować tłuszczem, wypełnić ciastem. Na wierzchu rozsmarować powidła. Piec 10 minut w temperaturze 175°C. Przygotować masę: białka ubić na sztywną pianę, wsypując cukier. Masę beżową umieścić na cieście, piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Śliwki umyć, usunąć pestki. Owoce zagotować z cukrem żelującym, nie przerywając mieszania. Gotować 3 minuty, ostudzić, umieścić na wierzchu ciasta.