blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Tort bezowy ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny przepis naprawdę polecam!

Tort bezowy ze śliwkami

Składniki:

Tort bezowy ze śliwkami

 

  • 1 czubata szklanka (20 dag) mąki_
  • 2/3 szklanki (15 dag) cukru_
  • 2/3 kostki (15 dag) masła lub margaryny
  • 10 dag powideł śliwkowych
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Na masę:
  • 50 dag śliwek
  • 3/4 szklanki (18 dag) cukru
  • 25 dag cukru żelującego

Sposób przygotowania:

Tort bezowy ze śliwkami
Przygotować ciasto: mleko podgrzać. Z 3 łyżek cukru przygotować karmel, połączyć z mlekiem, krótko zagotować. Żółtka u trzeć z cukrem waniliowym na gładką masę, dodać do mleka. Ciągle mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy (nie gotować!). Zdjąć z ognia. Tłuszcz utrzeć z 5 łyżkami cukru na gładką masę. Wbić 2 jajka, dodać skórkę cytrynową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, przesiać, dodać do masy. Połączyć z masą karmelową. Tortownicę (o średnicy 28 cm) posmarować tłuszczem, wypełnić ciastem. Na wierzchu rozsmarować powidła. Piec 10 minut w temperaturze 175°C. Przygotować masę: białka ubić na sztywną pianę, wsypując cukier. Masę beżową umieścić na cieście, piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Śliwki umyć, usunąć pestki. Owoce zagotować z cukrem żelującym, nie przerywając mieszania. Gotować 3 minuty, ostudzić, umieścić na wierzchu ciasta.