Tort biszkoptowy śmietankowo-czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ubić białka dodając cukier. Następnie dodać żółtka wciąż ubijając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat, po czym delikatnie w

Tort biszkoptowy śmietankowo-czekoladowy

Składniki:

Tort biszkoptowy śmietankowo-czekoladowy

 

  • Biszkopt:
  • 10 jajek,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki pszennej,
  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat anyżowy.
  • Masa śmietankowo-czekoladowa:
  • litr gęstej śmietany (najlepiej 30%),
  • 30 dag czekolady białej,
  • 2,5 opakowania cukru waniliowego,
  • 4 łyżki żelatyny,
  • płatki migdałowe.
  • Dla dekoracji możemy dodać pół litra śmietany 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżkę żelatyny,
  • pół łyżeczki kakao.

Sposób przygotowania:

Tort biszkoptowy śmietankowo-czekoladowy
Ubić białka dodając cukier. Następnie dodać żółtka wciąż ubijając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat, po czym delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 min. Piec w temperaturze 160 stopni. Następnie ciasto ostudzić i przekroić na trzy części.

Czekoladę w drobnych kawałkach i cukier waniliowy zmieszać ze śmietaną, podgrzewając na małym ogniu do rozpuszczenia się czekolady. Później masę schłodzić, wstawiając do lodówki na kilka godzin. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, rozmieszać i ostudzić. Czekoladę z zimną śmietaną ubić, dodając w końcu ubijania chłodną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części. Na jeden spód biszkoptowy wyłożyć połowę masy. Następnie na drugi spód wyłożyć resztę masy a na niego wyłożyć pozostałą część masy i posypać płatkami migdałowymi. Na to położyć trzeci spód. Chłodną śmietanę ubić z cukrem pudrem, a żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, rozmieszać i schłodzić. Do ¼ masy dolać kakao i zmiksować Masą posmarować wierzch i boki tortu, a pozostałą częścią udekorować tort i włożyć dla schłodzenia do lodówki.