Sposób przygotowania:
Tort biszkoptowy śmietankowo-czekoladowy
Ubić białka dodając cukier. Następnie dodać żółtka wciąż ubijając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat, po czym delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 min. Piec w temperaturze 160 stopni. Następnie ciasto ostudzić i przekroić na trzy części.
Czekoladę w drobnych kawałkach i cukier waniliowy zmieszać ze śmietaną, podgrzewając na małym ogniu do rozpuszczenia się czekolady. Później masę schłodzić, wstawiając do lodówki na kilka godzin. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, rozmieszać i ostudzić. Czekoladę z zimną śmietaną ubić, dodając w końcu ubijania chłodną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części. Na jeden spód biszkoptowy wyłożyć połowę masy. Następnie na drugi spód wyłożyć resztę masy a na niego wyłożyć pozostałą część masy i posypać płatkami migdałowymi. Na to położyć trzeci spód. Chłodną śmietanę ubić z cukrem pudrem, a żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, rozmieszać i schłodzić. Do ¼ masy dolać kakao i zmiksować Masą posmarować wierzch i boki tortu, a pozostałą częścią udekorować tort i włożyć dla schłodzenia do lodówki.
Czekoladę w drobnych kawałkach i cukier waniliowy zmieszać ze śmietaną, podgrzewając na małym ogniu do rozpuszczenia się czekolady. Później masę schłodzić, wstawiając do lodówki na kilka godzin. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, rozmieszać i ostudzić. Czekoladę z zimną śmietaną ubić, dodając w końcu ubijania chłodną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części. Na jeden spód biszkoptowy wyłożyć połowę masy. Następnie na drugi spód wyłożyć resztę masy a na niego wyłożyć pozostałą część masy i posypać płatkami migdałowymi. Na to położyć trzeci spód. Chłodną śmietanę ubić z cukrem pudrem, a żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, rozmieszać i schłodzić. Do ¼ masy dolać kakao i zmiksować Masą posmarować wierzch i boki tortu, a pozostałą częścią udekorować tort i włożyć dla schłodzenia do lodówki.