Sposób przygotowania:
tort BmwBISZKOPT - Białka ubić na sztywną pianę. W oddzielnej misce ubić żółtka z cukrem na gładką masę. Następnie dodać wymieszane i przesiane mąki, proszek do pieczenia i stopniowo pianę z białek. Całość połączyć delikatnie, aż osiągnie się jednolitą konsystencję (na bardzo wolnych obrotach miksera). Tortownicę o dowolnej średnicy natłuścić i obsypać mąką. Boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 – 40 minut ( lub dłużej, do tzw. suchego patyczka ) Wystudzić i przekroić na 3 – 4 blaty.
MASA TRUSKAWKOWA - Galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody i ostudzić ale tylko troszkę aby nie stężała. Truskawki zmiksować i wymieszać z przestudzoną galaretką. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z masą truskawkową i ubić wszystko razem jeszcze chwilę. Schłodzić w lodówce ( masa będzie dobra kiedy zacznie tężeć ) Taką tężejącą masą przełożyć biszkopt i wstawić do lodówki na około 2 godziny ( do całkowitego stężenia masy )
MASA MAŚLANA - Masło należy utrzeć na puch, następnie dodać sok z cytryny oraz pozostałe cukry ( lub ekstrakt waniliowy ) Masą maślaną trzeba wysmarować górę i boki tortu. Wystarczy niewielka ilość masy – tylko tyle, aby przykleić masę cukrową ( masa cukrowa topnieje stykając się z bitą śmietaną, dlatego też tort musimy wysmarować właśnie tą masą )
DEKORACJA – masa cukrowa ( można kupić lub zrobić samemu )
evita0007
Bob39
evita0007
Ok przesadziłam ! przepraszam :-)
Pyza
Bob39
semklo
evita0007
Ja nie jestem żle nastawiona dla nowych,,tylko byłam bardzo ciekawa jak wyglada po przekrojeniu :) Ale z miłą chęcią poczekam na nowe twoje wypieki :) Pozdrawiam serdecznie Ewa ;-)
haniakson
semklo
haniakson
semklo napisał(a):
kasiunia.1981
Pyza
semklo
Pyza - specjalnie dla Ciebie za jakiś czas powinien zmienić się opis jak należy przygotować tort. po pierwsze mam nadzieję, że nie będziesz już narzekać, a po drugie nikt nie prosił abyś oceniała mój tort. pozdrawiam
ankaaa86_aa
Do ulubionych :)