agasso

agasso

Kuchcik
[Przepisów: 7]

Tort brzoskwiniowy 6

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

super tort bez laktozy dla wszystkich, którzy nie tolerują mleka

Tort brzoskwiniowy 6

Składniki:

Tort brzoskwiniowy 6

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • SKŁADNIKI:
  • 5 jaj,
  • 5 łyżek wody zimnej,
  • 1 niepełna szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżki kakao,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem do przełożenia

 

  • SKŁADNIKI:
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki wody,
  • 100 g chałwy,
  • 1/2 słoika masła orzechowego

 

  • Masa na górę
  • SKŁADNIKI:
  • 1 duży sok przecierowy z brzoskwiniami ( typu Kubuś) 900 ml,
  • 2 budynie waniliowe,
  • puszka brzoskwiń,
  • galaretka brzoskwiniowa

 

Sposób przygotowania:

Tort brzoskwiniowy 6
Biszkopt kakaowy: białka ubić z wodą (ok 10 minut), dodać cukier i po jednym żółtku. Po łyżce wsypywać wymieszane sypkie produkty i wymieszać ręcznie drewnianą albo plastikową łyżką. Masę wlać do tortownicy o średnicy ok 25 cm. Piec w 160 st. C przez ok. 30 minut. Pilnujcie i zaglądajcie bo każdy piekarnik jest inny ja mam elektryczny i piekłam ok 30 minut z włączoną górną i dolną grzałką. Krem do przełożenia czekolady z wodą rozpuścić w kąpieli wodnej. Do osobnego naczynia włożyć masło orzechowe i pokruszoną chałwę. Mieszać mikserem dodając po łyżce rozpuszczoną czekoladę. Po zmiksowaniu zaraz wyłożyć na biszkopt bo gęstnieje. Masa na górę budyń ugotować na soku przecierowym. Wylać na ciasto i poukładać brzoskwinie. Wsadzić na godzinę do lodówki. Ugotować i wystudzić galaretkę. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki Zalać całość tężejącą galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki