zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Tort brzoskwiniowy kapelusz

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Na widok takiego tortu kapelusza - czapki z głów! Polecamy pyszne ciasto z brzoskwiniami i czekoladą

Tort brzoskwiniowy kapelusz

Składniki:

Tort brzoskwiniowy kapelusz

 

  • 2 okrągłe biszkopty
  • 3 puszki brzoskwiń
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 l śmietany kremówki
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1/2 l wody i 1/2 szklanki wody
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Tort brzoskwiniowy kapelusz
Upiec dwa okrągłe biszkopty. Przestudzić i z każdego odciąć 1/5 ciasta. Każdy biszkopt przeciąć na trzy placki, części odcięte również przeciąć. W 1/2 litra przegotowanej gorącej wody rozrobić jedna galaretkę, schłodzić i odstawić do stężenia, po czym pokroić w kostkę. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę, kilka połówek pokroić w plasterki do dekoracji. Drugą galaretkę rozrobić w 1/2 szklanki gorącej wody i schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i pod koniec ubijania wmiksować tężejącą drugą galaretkę Na tacy ułożyć dwa spody odciętą częścią do siebie, skropić sokiem z brzoskwiń. Pierwsze placki posmarować śmietaną, na śmietanę położyć 2/3 pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Następnie położyć kolejne płaty ciasta, nasączyć i posmarować masą śmietanową. Wyłożyć pokrojoną galaretkę. Ostatnią warstwę ciasta posmarować delikatnie śmietaną i stroną posmarowaną przykryć warstwę galaretki aby się trzymała z górną warstwą ciasta. Na górze ułożyć odkrojone części biszkopta postępując tak samo jak z dużymi. Gdy tort jest gotowy i ma odpowiedni kształt smarujemy go z wierzchu i po bokach masą śmietanową, posypujemy startą czekoladą i dekorujemy tort ukąadając na nim plasterki brzoskwiń.