Sposób przygotowania:
Tort brzoskwiniowy kapelusz
Upiec dwa okrągłe biszkopty. Przestudzić i z każdego odciąć 1/5 ciasta. Każdy biszkopt przeciąć na trzy placki, części odcięte również przeciąć. W 1/2 litra przegotowanej gorącej wody rozrobić jedna galaretkę, schłodzić i odstawić do stężenia, po czym pokroić w kostkę. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę, kilka połówek pokroić w plasterki do dekoracji. Drugą galaretkę rozrobić w 1/2 szklanki gorącej wody i schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i pod koniec ubijania wmiksować tężejącą drugą galaretkę Na tacy ułożyć dwa spody odciętą częścią do siebie, skropić sokiem z brzoskwiń. Pierwsze placki posmarować śmietaną, na śmietanę położyć 2/3 pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Następnie położyć kolejne płaty ciasta, nasączyć i posmarować masą śmietanową. Wyłożyć pokrojoną galaretkę. Ostatnią warstwę ciasta posmarować delikatnie śmietaną i stroną posmarowaną przykryć warstwę galaretki aby się trzymała z górną warstwą ciasta. Na górze ułożyć odkrojone części biszkopta postępując tak samo jak z dużymi. Gdy tort jest gotowy i ma odpowiedni kształt smarujemy go z wierzchu i po bokach masą śmietanową, posypujemy startą czekoladą i dekorujemy tort ukąadając na nim plasterki brzoskwiń.
cherry
marietta
Lady Marmolada
ati
andzia67