bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Tort brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Bardzo pyszny tort o smaku waniliowo-brzoskwiniowym, ma lekką konsystencję, a w dodatku jest wilgotny. Doskonały na różne okazje.

Tort brzoskwiniowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort brzoskwiniowy

 

  • Biszkopt:

 

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem:

 

 

  • 4 żółtka

 

  • 8 łyżek cukru

 

  • 2 opakowania cukru waniliowego

 

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • płatki kokosowe

 

 

  • kolorowe perełki

 

  • Nasączenie:

 

Sposób przygotowania:

Tort brzoskwiniowy
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubij na sztywno dodając cukier a następnie dodaj po żółtku. Na końcu dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Przełóż do tortownicy (24cm.)wysmarowanej i wysypanej bułką tartą i piecz ok. 60 min. w temp.180 stopni. Po upieczeniu przekrój na trzy części.

2 szkl. mleka odlej i rozmieszaj w nim budynie i żółtka, a pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym i ugotuj. Budyń wystudzić. Utrzeć masło, dodając zimny budyń.

Brzoskwinie odsącz i pokrój na mniejsze kawałki, kilka pozostaw do dekoracji. Sok pozostaw do nasączenia biszkoptu. Pierwszy biszkopt nasącz sokiem z brzoskwiń, posmaruj kremem, ułóż kawałki brzoskwiń. Przykryj  kolejnym biszkoptem, nasącz sokiem, posmaruj kremem, poukładaj kawałki brzoskwiń i przykryj biszkoptem. Nasącz sokiem brzoskwiniowym. Boki i wierzch posmaruj kremem. Boki obsyp płatkami kokosowymi. Wierzch udekoruj kremem za pomocą rękawa cukierniczego, środek obsyp startą białą czekoladą. Udekoruj pozostałymi brzoskwiniami i kolorowymi perełkami.
Tort brzoskwiniowy
Po przekrojeniu tort bardzo ładnie się prezentuje.