paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Tort- Kosz truskawek

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo pysznyyyy i efektowny torcik

Tort- Kosz truskawek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort- Kosz truskawek

 

  • Biszkopt budyniowy:
  • 3 budynie śmietankowe
  • 6 jajek
  • 1 niepełna szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki tortowej

 

 

 

  • Masa do pokrycia tortu:
  • 190 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szkl śmietany 18%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ok. 2-3 szkl cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Tort- Kosz truskawek
Biszkopt : Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Dalej ubijając dodawać po 1 żółtku. Proszki budyniowe wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką. Stopniowo dodawać do masy i delikatnie mieszać. Przelać masę do tortownicy i piecz ok 1 h w 160 stopniach. Po upieczeniu nie otwieramy od razu piekarnika, czekamy trochę aby przestygł. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na 4 blaty. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem. Wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z masą truskawkową. Wstawić do lodówki. Masa z bitej śmietany z truskawkami: Śmietanę ubić na sztywno fixem i cukrem pudrem. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z masą. Odstawić do lodówki. Kiedy mus truskawkowy trochę stężeje i będzie można nim przełożyć tort zaczynamy składanie. Układamy pierwszy blat, nasączamy syropem cukrowym i wykładamy połowę masy z bitej śmietany i truskawek. Nakładamy kolejny blat, nasączamy i wykładamy mus truskawkowy, przykrywamy ostatnim blatem, który również delikatnie nasączamy. Odstawiamy wszystko do lodówki żeby ładnie zastygło. Przez ten czas można przygotować masę do ozdobienia tortu. Czekoladę rozpuścić z masłem i całkowicie wystudzić. Mieszamy ze śmietaną, ekstraktem, solą i stopniowo dodajemy tyle cukru ile chcemy, im więcej go dodamy tym masa będzie bardziej gęsta i sztywna. Ozdabiamy tot dookoła wzorem koszyka, na wierzch układamy świeże umyte truskawki.
Tort- Kosz truskawek
Biszkopt powinien ładnie urosnąć i bez porblemy przekroić się na 3 blaty
Tort- Kosz truskawek
Do zmiksowania możemy uzyć tych bardziej miekkich truskawek
Tort- Kosz truskawek
Pilnujmy aby żelatyna nie pozostawiłą w masie grudek
Tort- Kosz truskawek
Nie zapomnijmy nasączyć każdego blatu syropem