Sposób przygotowania:
Tort- Kosz truskawek
Biszkopt : Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Dalej ubijając dodawać po 1 żółtku. Proszki budyniowe wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką. Stopniowo dodawać do masy i delikatnie mieszać. Przelać masę do tortownicy i piecz ok 1 h w 160 stopniach. Po upieczeniu nie otwieramy od razu piekarnika, czekamy trochę aby przestygł. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na 4 blaty. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem. Wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z masą truskawkową. Wstawić do lodówki. Masa z bitej śmietany z truskawkami: Śmietanę ubić na sztywno fixem i cukrem pudrem. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z masą. Odstawić do lodówki. Kiedy mus truskawkowy trochę stężeje i będzie można nim przełożyć tort zaczynamy składanie. Układamy pierwszy blat, nasączamy syropem cukrowym i wykładamy połowę masy z bitej śmietany i truskawek. Nakładamy kolejny blat, nasączamy i wykładamy mus truskawkowy, przykrywamy ostatnim blatem, który również delikatnie nasączamy. Odstawiamy wszystko do lodówki żeby ładnie zastygło. Przez ten czas można przygotować masę do ozdobienia tortu. Czekoladę rozpuścić z masłem i całkowicie wystudzić. Mieszamy ze śmietaną, ekstraktem, solą i stopniowo dodajemy tyle cukru ile chcemy, im więcej go dodamy tym masa będzie bardziej gęsta i sztywna. Ozdabiamy tot dookoła wzorem koszyka, na wierzch układamy świeże umyte truskawki.
Pyza
paulisia_elk
No niestety coś kosztem czegoś ...
zbysiowa
paulisia_elk
Hehe truskawy prosto z koszyka ;)
zbysiowa
Dokładnie;DD