skatarzynka

skatarzynka

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Tort cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny torcik, raczej dla dorosłych.

Tort cappuccino

Składniki:

Tort cappuccino

 

  • Placki:
  • 4 całe jajka
  • 4 łyżki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kawy cappuccino orzechowy smak
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa do przełożenia tortu:
  • 1/2 l. śmietany 30%
  • 1 śmietana śnieżka
  • 2 łyżki zwykłej kawy cappuccino sypkiej
  • 1 galaretka
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort cappuccino
Ciasto:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka zmieszane z wodą, potem mąkę zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać, podzielić na pół i wylać do dwóch foremek.
Piec w temp. 180-200C ok. 20-30 min. Po upieczeniu przekroić oba placki, aby były cztery.

Masa:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Śmietanę śnieżkę ubić dodając cukier, kawę cappuccino i tężejącą galaretkę. Placki nasączyć roztworem(kawa rozpuszczona w wodzie ze spirytusem). Szybko przekładać placki masą.