monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Wielkanocny tort pisanka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wczoraj rodzinka jednogłośnie stwierdziła,że tort jest przepyszny a ja z radości uniosłam się kilka cm nad ziemią:) a tak poważanie serdecznie zapraszam na tort wielkanocny:)

Wielkanocny tort pisanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocny tort pisanka

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny tort pisanka
Ciasto: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Mąki przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i odłożyć na bok. Jajka utrzeć z cukrami na biało i po łyżce dodawać margaryny cały czas ucierając. Następnie partiami dodawać mąkę i mleko, cały czas mieszając. Na koniec dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec w 180 st około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie zimne ciasto pokroić w taki sposób aby utworzyć pisankę. Masę: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem oraz wydrążonymi ziarenkami wanilii. Następnie po jednej łyżce dodawać serek cały czas mieszając mikserem. Owoce umyć i osuszyć. Truskawki pokroić w cienkie słupki a winogrono w ćwiartki. Z masy odlożyć 2 łyżki a do reszty dodać owoce i delikatnie wymieszać. Ciasto rozkroić wzdłuż na pól. Nałożyć masę z owocami na całej powierzchni ciasta i przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Posmarować masą bez owoców i odłożyć na około 2 godziny do lodówki. Dekoracja: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Posmarować śmietaną boki tortu ( ale niezbyt obficie), następnie do reszty śmietany dodać barwnik i wymieszać. Z zielonej śmietany wycisnąć na połowie tortu wzór koszyka ( używając tylki z gwiazdką należy zrobić pierwszą pionową długą kreskę, a następnie poziome krótkie w niezbyt dużej odległości od siebie, potem znów pionową dużą itd aż do momentu pokrycia całej powierzchni tortu). Na koniec "zrobić" rączkę tortu. Białko delikatnie ubić i maczać w nim owoce a następnie obtaczać w cukrze i układać na torcie. Resztę truskawek pokroić w plastry i obłożyć tort dookoła. Odłożyć do lodówki na około 2-3 godziny. Smacznego!
Wielkanocny tort pisanka
tort wielakanocny w przekroju
Wielkanocny tort pisanka
do wymieszanego ciasta dodać czekoladę i wymieszać
Wielkanocny tort pisanka
zimne ciasto wykroić w pisankę
Wielkanocny tort pisanka
do masy dodać kawałki owoców i wymieszać