Sposób przygotowania:
Wielkanocny tort pisanka
Ciasto: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Mąki przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i odłożyć na bok. Jajka utrzeć z cukrami na biało i po łyżce dodawać margaryny cały czas ucierając. Następnie partiami dodawać mąkę i mleko, cały czas mieszając. Na koniec dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec w 180 st około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie zimne ciasto pokroić w taki sposób aby utworzyć pisankę. Masę: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem oraz wydrążonymi ziarenkami wanilii. Następnie po jednej łyżce dodawać serek cały czas mieszając mikserem. Owoce umyć i osuszyć. Truskawki pokroić w cienkie słupki a winogrono w ćwiartki. Z masy odlożyć 2 łyżki a do reszty dodać owoce i delikatnie wymieszać. Ciasto rozkroić wzdłuż na pól. Nałożyć masę z owocami na całej powierzchni ciasta i przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Posmarować masą bez owoców i odłożyć na około 2 godziny do lodówki. Dekoracja: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Posmarować śmietaną boki tortu ( ale niezbyt obficie), następnie do reszty śmietany dodać barwnik i wymieszać. Z zielonej śmietany wycisnąć na połowie tortu wzór koszyka ( używając tylki z gwiazdką należy zrobić pierwszą pionową długą kreskę, a następnie poziome krótkie w niezbyt dużej odległości od siebie, potem znów pionową dużą itd aż do momentu pokrycia całej powierzchni tortu). Na koniec "zrobić" rączkę tortu. Białko delikatnie ubić i maczać w nim owoce a następnie obtaczać w cukrze i układać na torcie. Resztę truskawek pokroić w plastry i obłożyć tort dookoła. Odłożyć do lodówki na około 2-3 godziny. Smacznego!
marietta
monikaT83
czekoladka_m
monikaT83