Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo - chałwowy
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
2. Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy chałwę i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.
3. Przygotowanym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.
4. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy, powinna być płynna. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z mlekiem, dodajemy kakao i czekoladę, następnie dokładnie ubijamy.
5. Tak przygotowaną piankę wykładamy na wierzch tortu.
6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią wierzch i boki tortu.
7. Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajmy.
Smacznego.