Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1231]

Tort czekoladowo - chałwowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taki tort jest bardzo pyszny. Mięciutkie biszkopty przełożyłam pysznym chałwowym kremem. Do tego lekka czekoladowa pianka. Tort polecam na urodziny lub dla gości.

Tort czekoladowo - chałwowy

Składniki:

Tort czekoladowo - chałwowy

Biszkopt x 3:

  • 3 jajka
  • pół szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
  • 10 dag ulubionej chałwy
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 20 dag masła 82 %

Pianka:

Dodatkowo:

  • 5 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo - chałwowy
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
 2. Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy chałwę i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty. 

3. Przygotowanym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.

 4. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy, powinna być płynna. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z mlekiem, dodajemy kakao i czekoladę, następnie dokładnie ubijamy.

 5. Tak przygotowaną piankę wykładamy na wierzch tortu.

 6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią wierzch i boki tortu. 

7. Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajmy.

 Smacznego.