Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy z masami śmietanowymi i galaretką
ciasto; czekolady rozpuszczamy z masłem. Jajka ubijamy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem i kakao. Do jajek dodajemy na przemian czekoladę z masłem i mąką. Dodajemy wodę. Mieszamy. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Przestudzone ciasto rozkrajamy na 2 części. Masa1; Rozpuszczamy margarynę z cukrem i wodą. Kakao mieszamy z mlekiem w proszku. Dodajemy do reszty energicznie mieszając tak aby nie powstały grudki. Ostudzamy. Wylewamy na spód ciasta. Na tą masę wykładamy herbatniki. masa 2; śnieżkę ubijamy ze szklanką mleka. Gotujemy galaretkę z łyżeczką żelatyny. Żelującą galaretkę łaczymy ze śnieżka i dodajemy wiórka kokosowe. Wykładamy na herbatniki. wstawiamy do lodówki aby masa zgęstniała. Gotujemy 3 galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy zacznie żelować wlewamy na masę i znów wstawaimy do lodówki aż sie zetnie. Masa 3; Gotujemy galaretkę z łyżeczką żelatyny, do gorącej jeszcze galaretki dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Śnieżkę miksujemy z szklanką mleka. Dodajemy żelującą się galaretkę z czekoladą. Wlewamy na galaretkę. Przykrywamy biszkoptem. Wstawiamy do lodówki na chwilkę. Czekolady rozpuszczamy z 2-3 łyżkami mleka i masłem. Polewamy tort i wyrównujemy czekoladę na wierzchu i po bokach. Gdy czekolada stwardnieje ozdabiamy masą cukrową.
marietta
gosiapiotrek23