gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Tort czekoladowy z masami śmietanowymi i galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

tort czekoladowy z masą na bazie mleka w proszku, śmietanowa z galaretką i wiórkami,śmietanowa z czekoladą i galaretką, pośrodku galaretka, polane wszystko czekoladą.

Tort czekoladowy z masami śmietanowymi i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort czekoladowy z masami śmietanowymi i galaretką

 

  • ciasto;
  • 200g czekolady deserowej,
  • 250g margaryny,
  • 1 łyżka kakao,
  • 6 jaj,
  • 1 szklanka mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Masa 1;
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 2 łyżki kakao,
  • 6 łyżek wody,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki mleka w proszku,
  • masa 2;
  • śnieżka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 galaretka brzoskwiniowa,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • garść wiórek kokosowych,
  • masa 3;
  • 1 galaretka,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 1 czekolada z orzechami,
  • 1 śnieżka,
  • 1 szklanka mleka,
  • dodatkowo,
  • 2-3 paczki małe herbatników pełnoziarnistych,
  • 3 galaretki,
  • 3 czekolady (2 mleczne i 1 deserowa ),
  • 2-3 łyżki mleka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • masa cukrowa do ozdoby,

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z masami śmietanowymi i galaretką
ciasto; czekolady rozpuszczamy z masłem. Jajka ubijamy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem i kakao. Do jajek dodajemy na przemian czekoladę z masłem i mąką. Dodajemy wodę. Mieszamy. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Przestudzone ciasto rozkrajamy na 2 części. Masa1; Rozpuszczamy margarynę z cukrem i wodą. Kakao mieszamy z mlekiem w proszku. Dodajemy do reszty energicznie mieszając tak aby nie powstały grudki. Ostudzamy. Wylewamy na spód ciasta. Na tą masę wykładamy herbatniki. masa 2; śnieżkę ubijamy ze szklanką mleka. Gotujemy galaretkę z łyżeczką żelatyny. Żelującą galaretkę łaczymy ze śnieżka i dodajemy wiórka kokosowe. Wykładamy na herbatniki. wstawiamy do lodówki aby masa zgęstniała. Gotujemy 3 galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy zacznie żelować wlewamy na masę i znów wstawaimy do lodówki aż sie zetnie. Masa 3; Gotujemy galaretkę z łyżeczką żelatyny, do gorącej jeszcze galaretki dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Śnieżkę miksujemy z szklanką mleka. Dodajemy żelującą się galaretkę z czekoladą. Wlewamy na galaretkę. Przykrywamy biszkoptem. Wstawiamy do lodówki na chwilkę. Czekolady rozpuszczamy z 2-3 łyżkami mleka i masłem. Polewamy tort i wyrównujemy czekoladę na wierzchu i po bokach. Gdy czekolada stwardnieje ozdabiamy masą cukrową.
Tort czekoladowy z masami śmietanowymi i galaretką
ze składników na ciasto przygotowujemy biszkopt.
Tort czekoladowy z masami śmietanowymi i galaretką
przygotowujemy mase z mleka w proszku, przekładamy herbatnikami i śmietanową z wiórkami.wylewamy galaretkę
Tort czekoladowy z masami śmietanowymi i galaretką
przygotowyjemy masę z czekoladą i welwamy przykrywamy biszkoptem. ozdabiamy
Tort czekoladowy z masami śmietanowymi i galaretką
Ozdabiamy dowolnie.tak wygląda tort po rozkrojemu.