Tort czekoladowo-kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ubić białka, dodać cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka, wciąż ubijając. Dodać kakao, mąkę i proszek do pieczenia i całość del

Tort czekoladowo-kokosowy

Składniki:

Tort czekoladowo-kokosowy

 

  • Biszkopt:
  • 7 jajek,
  • szklanka cukru,
  • szklanka pszennej mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao.
  • Poncz:
  • 1/3 szklanki przegotowanej, schłodzonej wody, 3 łyżki wódki.
  • Masa kokosowa:
  • 25 dag wiórek kokosowych,
  • 3 szklanki mleka,
  • 12 dag masła.
  • Masa galaretowa:
  • 3 galaretki brzoskwiniowe.
  • Poza tym:
  • 2 opakowania herbatników,
  • odrobina wódki lub rumu.
  • Polewa czekoladowa:
  • 20 dag gorzkiej czekolady,
  • 5 łyżek masła.
  • Dekoracja:
  • 250 ml. 30% śmietany,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo-kokosowy
Ubić białka, dodać cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka, wciąż ubijając. Dodać kakao, mąkę i proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do usmarowanej tłuszczem dużej tortownicy i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 min w temp. 150 stopni. Następnie schłodzić i nasączyć ponczem. Wiórki kokosowe zalać mlekiem w garnku i gotować na małym ogniu aż do wyparowania mleka. Ostudzić, roztopić masło i wlać (w letniej temperaturze) do ostudzonej masy kokosowej. Dodać cukier, wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzony biszkopt. Następnie zagotować litr wody i rozpuścić w niej galaretki brzoskwiniowe, schłodzić, a w trakcie tężenia wylać na masę kokosową. Herbatniki namoczone w wódce układać na tężejącej galaretce. Tort włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Czekoladę połamać na drobne kawałki, wrzucić do małego naczynia, dodać masło, podgrzewać mieszając do połączenia się składników, polać tort. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Tak przygotowaną śmietaną udekorować tort i wstawić do lodówki.