Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo-kokosowy
Ubić białka, dodać cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka, wciąż ubijając. Dodać kakao, mąkę i proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do usmarowanej tłuszczem dużej tortownicy i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 min w temp. 150 stopni. Następnie schłodzić i nasączyć ponczem. Wiórki kokosowe zalać mlekiem w garnku i gotować na małym ogniu aż do wyparowania mleka. Ostudzić, roztopić masło i wlać (w letniej temperaturze) do ostudzonej masy kokosowej. Dodać cukier, wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzony biszkopt. Następnie zagotować litr wody i rozpuścić w niej galaretki brzoskwiniowe, schłodzić, a w trakcie tężenia wylać na masę kokosową. Herbatniki namoczone w wódce układać na tężejącej galaretce. Tort włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Czekoladę połamać na drobne kawałki, wrzucić do małego naczynia, dodać masło, podgrzewać mieszając do połączenia się składników, polać tort. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Tak przygotowaną śmietaną udekorować tort i wstawić do lodówki.