Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo - orzechowy
Biszkopt orzechowy - oddzielamy białka od żółtek, ubijamy białka na sztywno utrwalając cukrem i żółtkami, gdy dobrze się połączą dodajemy przesianą mąkę z proszkiem - delikatnie mieszamy. Do wymieszanego ciasta na koniec wmieszać bardzo delikatnie orzechy z bułką. Ciasto wylewamy do blaszki o średnicy 23 cm. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Pieczemy 3 blaty ciasta orzechowego. Masa czekoladowa - rozpuszczamy obydwie czekolady na parze. Całe jajka ucieramy z cukrem na puszysty krem jajeczny. Miękkie masła ucieramy na biały puch, stopniowo wmieszać do nich na przemian, dodając po łyżce masy jajecznej i czekoladę. Całość połączyć na jednolitą masę - pod koniec wmieszać pokruszone płatki czekoladowe. (Odkładamy 5 łyżek masy) Przełożenie tortu Biszkopt orzechowy - 1/2 masy - biszkopt orzechowy- 1/2 masy - biszkopt orzechowy Dekoracja tortu Boki przygotowanego tortu smarujemy odłożonym krem, obkładamy rurkami, na środek tortu wbijamy róże i serduszka z literkami.
marietta