Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo - rodzynkowy
Rodzynki moczymy dzień wcześniej w spirytusie lub rumie. Na drugi dzień odsączamy rodzynki - alkohol zachować. Biszkopt - Ubijamy pianę z białek, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec do piany dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 30 cm i pieczemy 25 minut w temperaturze 180. (Pieczemy 3 blat ciasta) Masa budyniowa - Gotujemy oba budynie - studzimy, następnie ucieramy masło dodają stopniowo po łyżce budyniu. Masa czekoladowa - Rozpuszczamy na parze w miseczce masło z obiema czekoladami, dodać rodzynki - wymieszać. Przełożenie ciasta Biszkopt - dżem porzeczkowy - 1/2 masy budyniowej - biszkopt - 1/2 masy budyniowej - biszkopt - na wierzch rozsmarowujemy masę rodzynkową. Ciasto odkładamy do zastygnięcia.