Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy.
Pieczemy biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek, te ubijamy na pianę, następnie naprzemiennie dodajemy trochę żółtek i trochę cukru, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Wyłączamy mikser, do przygotowanej masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, następnie łączymy całość miksując na najniższych obrotach. Całość wlewamy do dużej tortownicy (wcześniej natłuszczonej) i pieczemy ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przygotowujemy galaretkę w 400 ml wody. Wstawiamy do lodówki aż stężeje. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na 3 blaty. Każdy z nasączamy. Spodni blat smarujemy grubą warstwą dżemu wiśniowego. Na niego układamy kolejną warstwę biszkoptu. Krem czekoladowy miksujemy z 300 ml schłodzonego mleka. Do przygotowanego kremu dodajemy pokrojonego w kostkę banana oraz w dowolny sposób rozdrobnioną galaretkę, całość dokładnie mieszamy i układmy na ciasto. Równo rozsmarowujemy. Kładziemy ostatnią warstwę ciasta. Przygotowujemy krem ajerkoniakowy wg przepisu na opakowaniu. Gładko smarujemy nim całą powierzchnię tortu. Boki obsypujemy posypką czekoladową, a górę dowolnie ozdabiamy. Tort proponuję przygotować dzień wcześniej, by dobrze się schłodził.
marietta
smakosz 1988