kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Tort czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świetny torcik przy którego dekoracji człowiek się nie wysila :)

Tort czekoladowy

Składniki:

Tort czekoladowy

 

  • 15 dkg masła
  • 12 dkg mąki tortowej
  • 12 dkg cukru pudru
  • 35 dkg gorzkiej czekolady
  • sól
  • 6 jajek
  • 20 dkg masy marcepanowej
  • 15 dkg konfitury morelowej
  • pralinki
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
Ubijamy białka na sztywno,dodajemy 1/3 cukru pudru.Tłuszcz ucieramy z resztą cukru i solą (jakieś 2 szczypty).Dodajemy do tłuszczu żółtka.Topimy 15 dkg czekolady i wlewamy ją do tłuszczu.Dodajemy białka oraz mąkę. Dokładnie mieszamy.Pieczemy 50 minut w temperaturze 175*C.Studzimy i dzielimy na połowę (w połowie grubości placka).Smarujemy ciasto marmoladą,składamy w całość.Marcepan zagniatamy z 2 łyżkami cukru pudru,rozwałkowujemy i układamy na wierzchu ciasta.Topimy resztę czekolady,smarujemy nią całe ciasto.Dekorujemy pralinkami i czekamy aż czekolada zastygnie.
Smacznego!