iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Tort czekoladowy wg iziona

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny tort z wyjątkowo intensywnym w smaku kremem czekoladowym.

Tort czekoladowy wg iziona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort czekoladowy wg iziona

 

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 2 łyżki suchego maku
  • 2 łyżki sypkiej kawy rozpuszczalnej
  • 5 dag rodzynek w czekoladzie
  • 5 dag orzechów laskowych
  • 2 żółtka jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru kakaowego
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 25 dag masła
  • 1/2 słoika dżemu wiśniowego
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy wg iziona
Białka z 6 jajek ubić z cukrem na sztywną bezę, ubite białka ostrożnie połączyć z 6 żółtkami. Mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia wymieszać razem, a następnie przesiać i bardzo delikatnie połączyć z ubitymi jajkami. Ciasto podzielić na trzy części, do pierwszej dodać rodzynki oraz orzechy laskowe, wymieszać i wylać na dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy około 25cm, następnie wylać ciasto wymieszane z suchą kawą i na wierzch wylać ostatnią część ciasta z dodatkiem maku. Piec w temp. 190st około 30-35min, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.Krem czekoladowy: 2 żółtka jajek utrzeć z cukrem pudrem, do utartych żółtek dodać czekoladę połamaną w mniejsze kawałki i cały czas ucierać do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstanie gęsta masa czekoladowa. Następnie ściągnąć miskę z kremem z garnka z gorącą wodą i ostudzić. Masło utrzeć w osobnej misce na gładki krem. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać utarte masło i ucierać, aż powstanie gładki krem.Upieczone i ostudzone ciasto wyjąć z formy dołem do góry i przeciąć na dwa krążki które nasączyć kawą rozpuszczalną. Dolny posmarować cienką warstwą dżemu i większą połową kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu, dowolnie udekorować lub tylko posypać startą czekoladą, przed podaniem schłodzić w lodówce.
Tort czekoladowy wg iziona
Wszystkie części ciasta wylać do wysmarownej tortownicy
Tort czekoladowy wg iziona
Masę czekoladową utrzeć z masłem na gładki krem
Tort czekoladowy wg iziona
Ciasto przeciąć na dwa krążki i obficie nasączyć kawą
Tort czekoladowy wg iziona
wierzch i boki ciasta posmarować kremem czekoladowym