Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy wg iziona
Białka z 6 jajek ubić z cukrem na sztywną bezę, ubite białka ostrożnie połączyć z 6 żółtkami. Mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia wymieszać razem, a następnie przesiać i bardzo delikatnie połączyć z ubitymi jajkami. Ciasto podzielić na trzy części, do pierwszej dodać rodzynki oraz orzechy laskowe, wymieszać i wylać na dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy około 25cm, następnie wylać ciasto wymieszane z suchą kawą i na wierzch wylać ostatnią część ciasta z dodatkiem maku. Piec w temp. 190st około 30-35min, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.Krem czekoladowy: 2 żółtka jajek utrzeć z cukrem pudrem, do utartych żółtek dodać czekoladę połamaną w mniejsze kawałki i cały czas ucierać do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstanie gęsta masa czekoladowa. Następnie ściągnąć miskę z kremem z garnka z gorącą wodą i ostudzić. Masło utrzeć w osobnej misce na gładki krem. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać utarte masło i ucierać, aż powstanie gładki krem.Upieczone i ostudzone ciasto wyjąć z formy dołem do góry i przeciąć na dwa krążki które nasączyć kawą rozpuszczalną. Dolny posmarować cienką warstwą dżemu i większą połową kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu, dowolnie udekorować lub tylko posypać startą czekoladą, przed podaniem schłodzić w lodówce.
msewka