Tort czekoladowy z cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonale dobrane smaki dla łasuchów

Tort czekoladowy z cytryną

Składniki:

Tort czekoladowy z cytryną

 

  • spód:
  • 4 łyżki masła
  • 18 dag herbatników
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • Masa:
  • 50 dag twarogu
  • 20 dag śmietanki 30%
  • 3 białka
  • galaretka cytrynowa
  • łyżka żelatyny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • Mus czekoladowy:
  • po 5 dag czekolady mlecznej i gorzkiej
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • Do dekoracji:
  • starta czekolada
  • skórka z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z cytryną
1. Spód: masło z miodem roztopić, ciepłe mieszać ze zmielonymi herbatnikami na zwartą masę. Wykładać dno formy (śr.20-25 cm) wyłożonej pergaminem. Schłodzić 30 minut. 2. Masa: galaretkę z żelatyną rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody, studzić. Twaróg utrzeć z cukrem. Śmietanę i białka ubić oddzielnie. Twaróg delikatnie mieszać z galaretką, śmietanką i pianą. Masę wyłożyć na herbatniki i odstawić do lodówki, aż stężeje. 3. Mus: czekolady z 2 łyżkami śmietanki roztopić w kąpieli wodnej. Studzić. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody na małym ogniu.resztę śmietany ubić.2 łyżki bitej śmietany mieszać z czekoladą. Delikatnie mieszać z resztą śmietany i ostudzoną żelatyną. Wyłożyć na masę serową. Schłodzić i dekorować.