Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy z cytryną
1. Spód: masło z miodem roztopić, ciepłe mieszać ze zmielonymi herbatnikami na zwartą masę. Wykładać dno formy (śr.20-25 cm) wyłożonej pergaminem. Schłodzić 30 minut. 2. Masa: galaretkę z żelatyną rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody, studzić. Twaróg utrzeć z cukrem. Śmietanę i białka ubić oddzielnie. Twaróg delikatnie mieszać z galaretką, śmietanką i pianą. Masę wyłożyć na herbatniki i odstawić do lodówki, aż stężeje. 3. Mus: czekolady z 2 łyżkami śmietanki roztopić w kąpieli wodnej. Studzić. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody na małym ogniu.resztę śmietany ubić.2 łyżki bitej śmietany mieszać z czekoladą. Delikatnie mieszać z resztą śmietany i ostudzoną żelatyną. Wyłożyć na masę serową. Schłodzić i dekorować.