iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Tort dla zakochanych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Tort dla zakochanych i nie tylko. Tort jest pięknym prezentem dla ukochanej osoby lub pysznym deserem do niedzielnej kawy.

Tort dla zakochanych Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort dla zakochanych

ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa truskawkowa

masa adwokatowa:

  • 2 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 100 ml adwokata

dodatkowo:

  • 1 czerwona galaretka

Sposób przygotowania:

Tort dla zakochanych

ETAP 1:

Tort dla zakochanych
Ciasto z barwnikiem tylko delikatnie przemieszać.

Całe jajka ubić z cukrem do białości do ubitych jajek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Dno niedużej formy w kształcie serca wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto na wierzchu w paru miejscach wlać kilku kropli czerwonego barwnika spożywczego i delikatnie w tym miejscu zamieszać, aby ciasto tylko lekko wymieszało z barwnikiem, a nie zabarwiło.

Piec w temp. 180 st około 35 minut.

ETAP 2:

Tort dla zakochanych
Truskawek nie miksować mają być wyczuwalne

Masa truskawkowa:
Truskawki jeśli mamy mrożone musimy wcześniej rozmrozić, a następnie tylko delikatnie rozgnieść widelcem.

Niewielką ilość soku który powstał w trakcie rozmrażania truskawek odlać i namoczyć w nim żelatynę, następnie podgrzewając rozpuścić i przestudzić.

Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru do ubitej śmietany dodać truskawki i delikatnie wszystko połączyć ze sobą, a następnie dolać żelatynę i wymieszać.

ETAP 3:

Tort dla zakochanych
Ciasto skropić i przełożyć kremem i ozdobić

Masa adwokatowa:
Żółtka wcześniej sparzonych jajek utrzeć z cukrem pudrem , miskę z utartymi jajkami postawić na garnku z parującą wodą, dodać do nich ¼ szklanki mleka i na parze ubijać do zgęstnienia i podwojenia objętości masy, ubitą masę żółtkową odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na krem, kiedy masło ładnie się spieni to ucierając dodawać do niego zimną masę żółtkową i na końcu delikatnie połączyć z alkoholem.

Upieczone i wystr.udzone serce przeciąć na dwa placki i skropić nalewką truskawkową, następnie spód ciasta ułożyć na paterze i założyć na nim obręcz z formy, wyłożyć na nim całą masę truskawkową i przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Kiedy masa truskawkowa zastygnie wierzch posmarować masą adwokatową i delikatnie zdjąć obręcz z ciasta, następnie zarys ciasta ozdobić różyczkami z masy i na środek wylać gęstniejącą galaretkę, przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu ( galaretki jest więcej jak potrzebujemy więc dodatkowo można przygotować z niej deser ), zalane galaretką ciasto odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia przed podaniem dowolnie ozdobić.

Do kremu można dodać kilka kropli barwnika żółtego nada mu wtedy ładny kolor