sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Tort Dzwoneczek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo lubię dekorować torty masą cukrową. Można z niej wyczarować przepiękne ozdoby. Dzięki nim każdy tort jest niepowtarzalny.

Tort Dzwoneczek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort Dzwoneczek

 

  • Biszkopt jasny:
  • 1,5 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 1,5 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 czubatych łyżek kakao

 

  • Poncz:
  • 1 cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 szkl wody

 

  • Krem:
  • 50 dag serka mascarpone
  • 20 dag śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

 

  • Masa maślana:
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny
  • 2-4 łyżek cukru

 

  • Dodatkowo:
  • masa cukrowa
  • barwniki
  • 1/3 szkl jagód
  • powidła śliwkowe
  • dżem wiśniowy
  • lalka
  • odrobina oleju

Sposób przygotowania:

Tort Dzwoneczek
Do upieczenia biszkoptów potrzebujemy formę na babkę z kominkiem. Znacznie ułatwi nam to pracę. W przypadku obu biszkoptów postępujemy podobnie. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Mąkę musimy przesiać z proszkiem. W przypadku biszkoptu ciemnego dodajemy też kakao. Powoli łączymy z masą jajeczną mieszając wyłącznie łyżką. Oba biszkopty pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy. Aby przygotować krem ubijamy na sztywno śmietanę. Łączymy ją z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao. Do przygotowania nasączenia gotujemy wodę z pokrojoną cytryną oraz cukrem. Przelewamy przez sito i studzimy. Biszkopty kroimy na pół. Układamy na przemian: ciemny, nasączenie, dżem wiśniowy, jasny krem, jasny biszkopt, nasączenie, powidła, krem kakaowy, ciemny biszkopt, nasączenie, krem jasny, jagody,itd. Biszkopt na wierzchu tylko nasączamy. Całość smarujemy margaryną utartą z cukrem. Wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Lalkę owijamy do połowy folią i wkładamy w środek tortu. Dekorujemy masą cukrową połączoną z odpowiednimi barwnikami. Aby masa ładnie się błyszczała, smarujemy ją niewielką ilością oleju. Nadmiar usuwamy delikatnie papierowym ręcznikiem.
Tort Dzwoneczek
Tort należy wyjąc z lodówki 30 minut przed krojeniem.