Sposób przygotowania:
Tort filiżanka kawyETAP 1:
Biszkopt:
Do miski wbijam białka temperatura pokojowa, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam, kolejną dodaję jak cukier się rozpuści.
Na końcu dodaję żółtka stopniowo i mieszam mikserem tylko do połączenia się składników. Nie ubijam już masy długo bo straci puszystość.
Mąki przesiewam i dodaję stopniowo, mieszam już łyżką delikatnie od spodu.
Formę o średnicy 23 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Kokilkę do zapiekania małą smaruję masłem, wysypuję bułką tartą i wylewam do niej ciasto.
ETAP 2:
Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formy na 40 minut.
Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto się nie klei.
ETAP 3:
Czekoladowa masa:
Czekoladę łamię, przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Zdejmuję z garnka dodaję miód, mieszam i wstawiam miskę do garnka z gorącą wodą żeby czekoladą się wymieszała dobrze.
Wylewam ją na pergamin cienką warstwą. Odstawiam do zastygnięcia.
Czekoladę zrywam, formuję ją jak plastelinę. Rozwałkowuję ją na papierze i przez papier żeby się nie kleiła do wałka.
Wycinam pasek o szerokości i długości naszej filiżanki i nakładam go na około.
Z reszty masy formuję talerzyk, uszko i robię ziarenka kawy. Na górę filiżanki wyciskam krem, posypuję kawą.
ETAP 4:
Krem:
Masło miękkie ucieram mikserem. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam na parze. To znaczy miskę z jajami ustawiam na garnku z gotującą się wodą i miksuję je.
Co jakiś czas zdejmuję miskę z garnka ubijam cały czas i ponownie wstawiam. Chodzi o to żeby jajka się nie zaparzyły.
Kawę rozpuszczalną przecieram przez sitko. Do utartego masła dodaję po łyżce jaj, i miksuję. Na końcu dodaję kawę i dalej miksuję.
Biszkopt kroję na trzy blaty.Dolny blat nasączam naparem z kawy, smaruję kremem, układam kolejny blat, nasączam winem, smaruję konfiturą, na to krem, i ostatni blat który nasączam kawą. Smaruję boki i górę kremem.
To samo robię z biszkoptem z kokilki tylko jego nie smaruję konfiturą ale można.
Biszkopt obsypuję na około startą czekoladą. Dekoruję ziarnami kawy, ustawiam filiżankę.
Jagodowa
monikaT83
Hrabina w kuchni
Marika-
marietta