Sposób przygotowania:
tort kawowy 3.
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy ma sztywną pianę, dodajemy cukier i mieszamy,żółtka mieszamy z octem, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy stopniowo resztę składników i delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy wodę. Wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180*, ja używałam tortownicy o średnicy 22 cm, jeśli używacie większej, trzeba zwiększyć ilość składników Biszkopt piekłam dzień wcześniej, wtedy łatwiej go pokroić. krem: Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie dodajemy budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość rozrabiamy kilkoma łyżkami mleka. Masę wlewamy na gotujące się mleko, gotujemy do momentu aż zgęstnieje, studzimy. Kawę rozpuszczamy w 0,5 filiżanki wody, zostawiamy do wystygnięcia Masło ucieramy na puch, dodajemy zimną masę budyniową, dokładnie miksujemy, następnie dodajemy kawę, a na końcu alkohol Biszkopt dzielimy na 3 placki(za pomocą noża lub nitki), biszkopty smarujemy kremem, ostatnią warstwę trzeba dobrze wyrównać, a nadmiarem kremu posmarować boki, boki tortu posypałam tartymi orzechami, ale może też być czekolada i dekorujemy
marietta
Edward mistrz kuchni
dziękuję :)