Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

tort kawowy 3.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

tort powstał z myślą o moim teściu, który jest wielkim wielbicielem kawy, i wierzcie, albo nie, smakował nawet mi, a kawy nie lubię

tort kawowy 3.

Składniki:

tort kawowy 3.

 

  • na biszkopt
  • 5 jaj,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 łyżki wody.
  • na krem kawowy:
  • 3 żółtka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 (300g) kostki masła (lub 1,25 kostki margaryny ale polecam masło)
  • 1 kieliszek spirytusu (w najgorszym przypadku może być likier jajeczny lub kawowy)
  • 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej.

Sposób przygotowania:

tort kawowy 3.
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy ma sztywną pianę, dodajemy cukier i mieszamy,żółtka mieszamy z octem, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy stopniowo resztę składników i delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy wodę. Wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180*, ja używałam tortownicy o średnicy 22 cm, jeśli używacie większej, trzeba zwiększyć ilość składników Biszkopt piekłam dzień wcześniej, wtedy łatwiej go pokroić. krem: Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie dodajemy budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość rozrabiamy kilkoma łyżkami mleka. Masę wlewamy na gotujące się mleko, gotujemy do momentu aż zgęstnieje, studzimy. Kawę rozpuszczamy w 0,5 filiżanki wody, zostawiamy do wystygnięcia Masło ucieramy na puch, dodajemy zimną masę budyniową, dokładnie miksujemy, następnie dodajemy kawę, a na końcu alkohol Biszkopt dzielimy na 3 placki(za pomocą noża lub nitki), biszkopty smarujemy kremem, ostatnią warstwę trzeba dobrze wyrównać, a nadmiarem kremu posmarować boki, boki tortu posypałam tartymi orzechami, ale może też być czekolada i dekorujemy

Tagi:

biszkopt kawa