Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Włoski tort kokosowo-orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Czytając Harlekina - takie typowe babskie czytadło.. natrafiłam... na jeden przepis... dalej był jeszcze jeden i...

 Włoski tort kokosowo-orzechowy

Składniki:

Włoski tort kokosowo-orzechowy

 

  • Ciasto:
  • 2 filiżanki cukru,
  • 1 kostkę masła,
  • 1/2 filiżanki oleju,
  • 5 zmiksowanych żółtek
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 filiżanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli.
  • 1 filiżanka maślanki,
  • Krem:
  • 2/3 kostki masła,
  • 25 dkg tłustego sera,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 1/4 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Włoski tort kokosowo-orzechowy
Składniki - (2 filiżanki cukru, kostkę Kasi, 1/2 filiżanki oleju, 5 zmiksowanych żółtek) - utrzeć na gładko mikserem. Mąkę, sodę i sól przesiać przez sito 3 razy. Do mąki dodać filiżankę maślanki - wymieszać, potem dodać /połączyć/ z utartą wcześniej masą. Następnie dodać filiżankę drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich, 2 filiżanki wiórków kokosowych, 1 łyżeczkę cukru waniliowego lub aromatu waniliowego. Ubić pianę z 5 białek na sztywno, dodać do masy powoli mieszając. Piec w temperaturze 170 stopniach C. przez 30 - 35 minut. Utrzeć w mikserze margarynę z serem. Dodać pozostałe składniki kremu i ucierać dalej aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto po wystygnięciu przekroić na trzy części, każdą pokryć kremem, posypać wiórkami kokosowymi, połączyć razem.