bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Tort grecko-meksykański

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Tort grecko-meksykański czyli w kuchni brak barier:)

Tort grecko-meksykański

Składniki:

Tort grecko-meksykański

 

  • placki tortilla (u mnie czosnkowe)
  • nadzienie:
  • 2 piersi pokrojone w drobną kostke
  • mały kubek jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego
  • mały kubek śmietany 18 lub 12% najlepsza taka do sosów lub zup
  • 2 ząbki czonsku przeciśnięte
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • odrobina cytryny
  • sol
  • pieprz
  • oregano
  • natka pietruszki
  • starty ser zółty
  • przyprawa grecka lub przyprawa tzatziki
  • gotowy sos taco

 

 

Sposób przygotowania:

Tort grecko-meksykański
Mieso smaże na oliwie, dorzucam czosnek, szybko przesmażam. z połączenia smietany, jogurtu, pieprzu, odrobiny soku z cytryny i przyprawy greckiej lub tzatziki (wystarczy 1-2 łyzeczki) robie sos. Wylewam go na patelnie do mięsa i mieszam. Doprawiam. ma powstac kremowy śmietanowo-czosnkowy sos o posmaku jak sos tzatziki. Dodaje 1/2 puszki kukurydzy.
W naczyniu zarodopornym (najlepiej okrągłe) smaruje oliwa z oliwe, na dno układam placka tortilla, smaruje go sosem taco, na to sos z miesem, posypuje startym serem, przykrywam kolenym plackiem i ponawiam warstwy. Ostatni placek posypuje serem, kukurydza i oregano oraz natką. Naczynie laduje w piekarniku gdzie ser sie stopi i ładnie zapiecze tort na 180st na jekis 20 minut. Obiadek gotowy.
Oczywiscie z nadzieniem mozna kombinowac: Smacznego!