Sposób przygotowania:
Tort gruszkowy
1. Białka z 1/2 szklanki cukru ubić na sztywno, stopniowo dodając po jednym żółtku.(tylko 4 żółtka). Następnie delikatnie wymieszać z mąką . Wlać do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i piec w 180 stopniach C około 15 min. 2.Ciasto wystudzić na kratce i przekroić na dwa blaty. 3.Obrane gruszki zalać szklaną wody wymieszaną z 3 łyżkami cukru oraz cynamonem i gotować do ich miękkości. Gruszki wyjąć, a wodę zatrzymać do nasączenia naszego biszkoptu. Jedną gruszkę pokroić na plastry, a pozostałe w kostkę. 4. Mleko zagotować wraz z 3/4 szklanki cukru 8 żółtek utrzeć z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Miksując masę jajeczną bardzo powoli wlewać zagotowane mleko Ponownie podgrzewać, ale już nie gotować. Podgrzewać do momentu aż masa zrobi się gęsta. Zestawić z kuchenki Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i delikatnie podgrzewać, aby się rozpuściła, a następnie wlać ją do masy jajecznej. Zmiksować. 5 Śmietanę ubić z dwoma łyżkami cukru, a następnie dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać do połączenia się . Wsypać pokrojone w kostkę gruszki i delikatnie wymieszać 6.W tortownicy układamy jeden nasączony blat biszkoptowy i po bokach układamy plasterki gruszek. Następnie masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Przykładamy drugim nasączonym blatem i posypujemy cukrem pudrem
Netka
Dinah
smak i uczucie
Był smaczny :)