mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Tort gruszkowy z kremem śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny,chrupiący gruszkowy tort

Tort gruszkowy z kremem śmietanowym

Składniki:

Tort gruszkowy z kremem śmietanowym

 

  • Składniki na ciasto:
  • 2 jajka
  • 75g cukru
  • 100g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Reszta składników:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki cukru
  • 4 średnie gruszki
  • 250ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 op fixu do śmietany
  • 50g wiórków z białej czekolady
  • 150g wiórków z ciemnej czekolady

Sposób przygotowania:

Tort gruszkowy z kremem śmietanowym
Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić. Przygotowanie biszkoptu: Jajka ubić z 2 łyżkami wody i cukrem na puszystą masę. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy, wygładzić i piec 20minut. Wyjąć i ostudzić. Budyń rozpuścić w 75ml wody. Z cytryny wycisnąć sok, zagotować z 250ml wody z cukrem. Wlać budyń, mieszać aż do zagotowania. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Gruszki umyć, obrać. 3 i 1/2 gruszki pokroić w kostkę, dodać do budyniu, dokładnie wymieszać. Ciasto spiąć obręczą tortownicy. Na cieście wyłożyć krem budyniowy i wygładzić. Tort wstawić do lodówki, chłodzić aż krem zgęstnieje. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixem do śmietany, posmarować wierzch tortu. Połówkę gruszki pokroić w plasterki i ułożyć na środku tortu. Posypać wiórkami z czekolady .