Sposób przygotowania:
Tort gruszkowy z kremem śmietanowym
Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić. Przygotowanie biszkoptu: Jajka ubić z 2 łyżkami wody i cukrem na puszystą masę. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy, wygładzić i piec 20minut. Wyjąć i ostudzić. Budyń rozpuścić w 75ml wody. Z cytryny wycisnąć sok, zagotować z 250ml wody z cukrem. Wlać budyń, mieszać aż do zagotowania. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Gruszki umyć, obrać. 3 i 1/2 gruszki pokroić w kostkę, dodać do budyniu, dokładnie wymieszać. Ciasto spiąć obręczą tortownicy. Na cieście wyłożyć krem budyniowy i wygładzić. Tort wstawić do lodówki, chłodzić aż krem zgęstnieje. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixem do śmietany, posmarować wierzch tortu. Połówkę gruszki pokroić w plasterki i ułożyć na środku tortu. Posypać wiórkami z czekolady .