Sposób przygotowania:
Tort jabłkowy z Normandii
1. Wsyp mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Zrób dłonią zagłębienie na środku mąki i wrzuć do niego ubite jajo, masło i cukier. Wymieszaj i wyrób palcami na gładką masę. Dodaj zmielone migdały i wodę, ale tylko w takim przypadku, gdyby ciasto było za bardzo zbite. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. 2. W międzyczasie obierz 3 jabłka, podziel na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. W rondelku, na małym ogniu rozpuść połowę masła. Dodaj pokrojone jabłka i gotuj na małym ogniu, aż będą zupełnie miękkie. Rozgnieć je na papkę, dodaj cukier i esencję waniliową i powoli gotuj mieszając, aż do odparowania soku. Odstaw do wystudzenia. 3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm i włóż je do 25 cm okrągłej tortownicy ze sprężyną. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach i odstaw do lodówki na 30 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. 4. Przykryj ciasto pergaminem*, a na wierzch nałóż fasolę. Piecz przez 15 minut lub do momentu, gdy ciasto się zetnie. Usuń papier i fasolę, nasmaruj ubitym jajem i piecz przez następne 5 minut. Odstaw do wystudzenia. 5.Wypełnij wystudzony spód roztartymi jabłkami. Usuń gniazda nasienne z pozostałych jabłek, obierz je i pokrój na cienkie plasterki. Ułóż plasterki równo wokół spodu. Rozpuść pozostałe masło i posmaruj nim jabłka, posyp po wierzchu cukrem i piecz przez następne 40 minut w temperaturze 180 st.C. 6. Dżem morelowy przetrzyj przez sitko do rondelka. Dodaj wodę lub calvados. Gotuj do całkowitego rozpuszczenia. Polej owoce i ciasto. Pozostaw do wystudzenia, aż polewa się zetnie. *Przed pieczeniem przykryj ciasto pergaminem, a na wierzch nałóż fasolę, co zapobiegnie wyrośnięciu środka i załamaniu się brzegów. Możesz użyć suszoną fasolę lub specjalne kulki ceramiczne.