Sposób przygotowania:
Tort jagodowo-śmietankowy
BISZKOPT
Utrzeć żółtka z cukrem.
Białka jaj ubić na sztywną pianę.
Do ubitych żółtek dodać sok z cytryny i ubitą pianę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy żółtkowo-białkowej, delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do tortownicy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut.
Wierzch ciasta i boki lekko zetrzeć tarką.
Okruchy z ciasta wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Ostudzone ciasto podzielić na 3 części.
PONCZ
Do wody wlać spirytus, dodać sok z cytryny 2,5 łyżki, cukier, wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowym ponczem nasączać każdy krążek tortu.
MASA ŚMIETANKOWO JAGODOWA
Zagotować mleko, masło extra utrzeć z masłem roślinnym na puszystą masę.
Do masła dodawać stopniowo po łyżce gorącego mleka i łyżce cukru pudru, aż do wyczerpania mleka i cukru ciągle mieszając.
Miksuje się robotem, czym dłużej się ubija, tym puszysta jest masa.
Ubitą masę podzielić na 2 części.
Do jednej części dodać zmiksowane jagody, dobrze utrzeć.
Gotową masą przekładać tort.
Na pierwszy nasączony krążek wyłożyć masę białą, przykryć 2 krążkiem, wyłożyć masę jagodową, przykryć 3 krążkiem biszkoptu i wyłożyć białą masę na wierzch tortu i boki toru.
Boki obsypać okruchami ciasta , wymieszanymi z wiórkami kokosowymi.
Udekorować według własnego uznania
Utrzeć żółtka z cukrem.
Białka jaj ubić na sztywną pianę.
Do ubitych żółtek dodać sok z cytryny i ubitą pianę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy żółtkowo-białkowej, delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do tortownicy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut.
Wierzch ciasta i boki lekko zetrzeć tarką.
Okruchy z ciasta wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Ostudzone ciasto podzielić na 3 części.
PONCZ
Do wody wlać spirytus, dodać sok z cytryny 2,5 łyżki, cukier, wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowym ponczem nasączać każdy krążek tortu.
MASA ŚMIETANKOWO JAGODOWA
Zagotować mleko, masło extra utrzeć z masłem roślinnym na puszystą masę.
Do masła dodawać stopniowo po łyżce gorącego mleka i łyżce cukru pudru, aż do wyczerpania mleka i cukru ciągle mieszając.
Miksuje się robotem, czym dłużej się ubija, tym puszysta jest masa.
Ubitą masę podzielić na 2 części.
Do jednej części dodać zmiksowane jagody, dobrze utrzeć.
Gotową masą przekładać tort.
Na pierwszy nasączony krążek wyłożyć masę białą, przykryć 2 krążkiem, wyłożyć masę jagodową, przykryć 3 krążkiem biszkoptu i wyłożyć białą masę na wierzch tortu i boki toru.
Boki obsypać okruchami ciasta , wymieszanymi z wiórkami kokosowymi.
Udekorować według własnego uznania
goga591@wp.pl
Magda_Daria
widzę tutaj potencjał dla mojej konfitury jagodowej :)