goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Tort kakaowo-krówkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ten tort przygotowałam na urodziny synka, wyszedł świetnie.

Tort kakaowo-krówkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort kakaowo-krówkowy

 

  • biszkopt kakaowy:
  • mąka 1/3 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • białka 4 sztuki
  • kakao prawdziwe 1 łyżka
  • cukier 3/4 szklanka
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanka

 

 

  • dodatkowo:
  • nutella 10 dag
  • mleko skondensowane 10 dag
  • herbatniki 30 sztuk
  • dżem z czarnych porzeczek 40 dag
  • kakao 2 łyżki

 

  • poncz:
  • kawa rozpuszczalna lub mielona - napar 1 szklanka

 

 

Sposób przygotowania:

Tort kakaowo-krówkowy
Przygotować biszkopt. Białka ubijamy. Dalej ubijając wsypujemy stopniowo cukier oraz żółtka jaj. Mąki mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 30 min. w 180°C. Studzimy, przekrawamy na pół tak, aby powstały dwa blaty. Jeden blat biszkoptu nasączamy połową ponczu kawowego. Następnie rozsmarowujemy dżem porzeczkowy. Przygotowujemy krem budyniowy: Masło ucieramy, dodajemy mleko skondensowane czas gotowania mleka - 3 godziny. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszając, aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Zimny budyń dodajemy do masła. Ucieramy. Na dżemie rozsmarowujemy ⅓ masy budyniowej. Osobno mieszamy resztę masy krówkowej z nutellą. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę krówkową z nutellą i przykrywamy warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy ⅓ masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy pozostałym ponczem, smarujemy pozostałą masą budyniową. Wierzch tortu posypujemy kakao. Odstawiamy na noc do lodówki.
Tort kakaowo-krówkowy
Na biszkopcie rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki
Tort kakaowo-krówkowy
Składniki masy budyniowej dokładnie ucieramy
Tort kakaowo-krówkowy
Na herbatnikach rozsmarowujemy 1/3 część masy
Tort kakaowo-krówkowy
Wierzch tortu posypujemy prawdziwym kakaem

Tagi:

biszkopt kawa