sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Tort kaczorek w kąpieli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Torcik kakaowo - cytrynowy z jeżynową konfiturą. Kąpiący się kaczorek bardzo rozbawił mojego synka. Z gliceryny zrobiłam kropelki wody.

 Tort kaczorek w kąpieli

Składniki:

Tort kaczorek w kąpieli

 

  • Biszkopt kakaowy ( tortownica 21 cm)
  • 6 jajek
  • 1,5 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao

 

  • Biszkopt cytrynowy:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • sok z połówki cytryny
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Krem waniliowy:
  • 400 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 250 g miękkiego masła

 

  • Krem maślany:
  • 1 kostka miękkiej margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

  • Poncz:
  • 1,5 cytryny
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru

 

  • Konfitura jeżynowa:
  • 1 szkl mrożonych jeżyn
  • 2 płaskie łyżki cukru

 

  • Dodatkowo:
  • około 750 g masy cukrowej
  • barwniki
  • gliceryna

 

Sposób przygotowania:

Tort kaczorek w kąpieli
Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 40 minut w 170 stopniach (160 przy włączonym termoobiegu oraz górnej i dolnej grzałce). Możemy też podzielić ciasto na pół i upiec osobno. Biszkopt cytrynowy: białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku oraz sok z cytryny. Dosypujemy stopniowo przesianą mąkę do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 25 minut w 170 stopniach (160 przy włączonym termoobiegu oraz górnej i dolnej grzałce). Budyń rozprowadzamy z żółtkami w 1/2 szkl mleka. Resztę gotujemy z cukrem i wanilią. Do wrzącego mleka wlewamy mieszankę i gotujemy do zgęstnienia. Przelewamy budyń na talerz aby wystygł. Miękkie masło ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. Poncz: cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Przelewamy przez sito, zostawiamy do wystudzenia. Krem maślany: miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i cytrynowym sokiem. Konfitura jeżynowa: owoce podsmażamy z cukrem do odparowania nadmiaru wody. Biszkopty układamy tak, aby cytrynowy bł w środku. Każdy dobrze nasączamy, smarujemy konfiturą oraz kremem. Górny tylko obficie nasączamy. Całość smarujemy masa maślaną. wkładamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy odpowiednio masą cukrową. Z gliceryny robimy kropelki wody.