Sposób przygotowania:
Tort kaczorek w kąpieli
Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 40 minut w 170 stopniach (160 przy włączonym termoobiegu oraz górnej i dolnej grzałce). Możemy też podzielić ciasto na pół i upiec osobno. Biszkopt cytrynowy: białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku oraz sok z cytryny. Dosypujemy stopniowo przesianą mąkę do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 25 minut w 170 stopniach (160 przy włączonym termoobiegu oraz górnej i dolnej grzałce). Budyń rozprowadzamy z żółtkami w 1/2 szkl mleka. Resztę gotujemy z cukrem i wanilią. Do wrzącego mleka wlewamy mieszankę i gotujemy do zgęstnienia. Przelewamy budyń na talerz aby wystygł. Miękkie masło ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. Poncz: cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Przelewamy przez sito, zostawiamy do wystudzenia. Krem maślany: miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i cytrynowym sokiem. Konfitura jeżynowa: owoce podsmażamy z cukrem do odparowania nadmiaru wody. Biszkopty układamy tak, aby cytrynowy bł w środku. Każdy dobrze nasączamy, smarujemy konfiturą oraz kremem. Górny tylko obficie nasączamy. Całość smarujemy masa maślaną. wkładamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy odpowiednio masą cukrową. Z gliceryny robimy kropelki wody.