Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Tort kakaowo-orzechowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny tort o wspaniałym smaku

Tort kakaowo-orzechowy

Składniki:

Tort kakaowo-orzechowy

 

  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5-6 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyzeczki kakao
  • Wkładka orzechowa:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki orzechów
  • 1 łyzeczka kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyzeczka bułki tartej
  • Masa:
  • 0,5 l smietany 30%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyzeczki zelatyny
  • 3 łyzeczki kakao
  • Do dekoracji:
  • Pokrojona czekolada, zmielone i pokrojone orzechy -wg uznania

 

Sposób przygotowania:

Tort kakaowo-orzechowy
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąć na pół. Bialka ubić na sztywno. Dodać cukier I żółtka I zmiksować. Dodać resztę składników na wkładkę i wymieszać. Piec 20-25 min. W 180 stopniach. żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier, kakao i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników. Przełozenie: biszkopt+masa+wkładka+masa+biszkopt+masa