Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Tort kakaowy z dodatkiem wiśni.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Klasyczny, bardzo smaczny i bardzo elegancki tort kakaowy z dodatkiem suszonych wiśni.

Tort kakaowy z dodatkiem wiśni.

Składniki:

Tort kakaowy z dodatkiem wiśni.

 

  • mąka ziemniaczana - 100 gram
  • mąka pszenna - 100 gram
  • cukier puder - 150 gram
  • woda - 4 łyżki
  • jaja - 3 średnie
  • proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • Krem
  • masło (temp. pokojowa) - 400 gram
  • cukier puder - 1 i 1/2 szklanki
  • żółtka - 6
  • ciemne kakao w proszku - 2 czybate łyżki
  • spirytus rektyfikowany - 50 ml
  • Poncz do nasączenia biszkoptu
  • woda (przegotowana i wystudzona) - 300 ml
  • sok z cytryny - z 1/2 dużej cytryny
  • spirytus rektyfikowany - 50 ml
  • Do kremu
  • wiśnie suszone - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Tort kakaowy z dodatkiem wiśni.
1. Najlepiej dzień wcześniej pieczemy biszkopty. Na puszystą masę ubijamy żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną wody. Najlepiej mikserem. Oddzielnie ubijamy na sztywno białka. W dużej misie mieszamy ze sobą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, dodajemy ubite żółtka i białka, miksujemy na wolnych obrotach, by masa się połączyła. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy masę i pieczemy biszkopt od 25 do 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Całą czynność POWTARZAMY, ponieważ potrzebujemy dwóch biszkoptów. 2. By przygotować krem, w makutrze ucieramy masło z cukrem. Gdy masa stanie się puszysta, dodajemy po jednym żółtku, stopniowo, ciągle mieszając. Następnie powoli dodajemy kakao, a na końcu spirytus, ucierając. Należy kontrolować ilość spirytusu, by krem się nie rozrzedził. 3. Biszkopt i krem dzielimy na 3 części (zostanie nam jedna część z drugiego biszkoptu). Każdą warstwę biszkoptu nasączamy przez wyłożeniem kremem. Gdy posmarujemy warstwę biszkoptu kremem, układamy na nim wiśnie suszone i przykrywamy kolejną częścią biszkoptu. Powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim biszkoptem a ostatnią część kremu wykorzystujemy do posmarowania całego tortu (wierzch i boki). Dowolnie dekorujemy.

Tagi:

biszkopt