Sposób przygotowania:
Tort kakaowy z dodatkiem wiśni.
1. Najlepiej dzień wcześniej pieczemy biszkopty. Na puszystą masę ubijamy żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną wody. Najlepiej mikserem. Oddzielnie ubijamy na sztywno białka. W dużej misie mieszamy ze sobą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, dodajemy ubite żółtka i białka, miksujemy na wolnych obrotach, by masa się połączyła. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy masę i pieczemy biszkopt od 25 do 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Całą czynność POWTARZAMY, ponieważ potrzebujemy dwóch biszkoptów. 2. By przygotować krem, w makutrze ucieramy masło z cukrem. Gdy masa stanie się puszysta, dodajemy po jednym żółtku, stopniowo, ciągle mieszając. Następnie powoli dodajemy kakao, a na końcu spirytus, ucierając. Należy kontrolować ilość spirytusu, by krem się nie rozrzedził. 3. Biszkopt i krem dzielimy na 3 części (zostanie nam jedna część z drugiego biszkoptu). Każdą warstwę biszkoptu nasączamy przez wyłożeniem kremem. Gdy posmarujemy warstwę biszkoptu kremem, układamy na nim wiśnie suszone i przykrywamy kolejną częścią biszkoptu. Powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim biszkoptem a ostatnią część kremu wykorzystujemy do posmarowania całego tortu (wierzch i boki). Dowolnie dekorujemy.
zbysiowa
Inspirowane Smakiem
Pyza
julcia12437
Zgadzam się :)
Inspirowane Smakiem
W przepisie jest napisane, że całą czynność pieczenia biszkoptu powtarzamy, bo potrzebujemy dwóch. A następnie jest napisane, że potrzebujemy trzech części biszkoptu i zostanie nam jedna, co przecież jest równoznaczne z tym, że oba przekrawamy.
marietta