Sposób przygotowania:
Tort kawałek błękitu
Przepis na biszkopt to wypróbowany sposób na biszkopt "rzucany" z bloga Moje Wypieki. Ładnie wyrasta, nie opada, jest super. Zazwyczaj robię z 1,5 porcji w tortownicy o średnicy 22 cm.Upieczony i wystudzony biskzopt przekrawamy na 4 części. Galaretki rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody każdą. Kiedy zaczną zastygać dodajemy po 100ml jogurtu i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy śmietanę śnieżkę i wstawiamy do lodówki do schłodzenia, to samo robimy z kremem waniliowym. Śmietanę dzielimy na 2 części. Dodajemy do galaretki brzoskwiniowej i z owoców leśnych. Jeśli trzeba używamy blendera aby masa była bardziej gładka. Owoce kiwi myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zieloną masę galaretkowo-jogurtową mieszamy z 1/3 kremu waniliowego. Jeśli trzeba również używamy blendera. Dodajemy owoce kiwi. Mieszamy. Pierwszy biskzopt nasączamy naparem z herbaty i wykładamy na niego masę brzoskwiniową. Przykrywamy kolenym blatem. Nasączamy go i kładziemy masę zieloną z kiwi. Kolejny blat, nasączenie i masa z owoców leśnych. Przykrywamy ostatnim blatem i wstawiamy do lodówki aby masy miedzy biszkoptami stężały. Do pozostałej części kremu waniliowego dodajemy niebieski barwnik spożywczy. Mieszamy. Kremem smatujemy wierzch i boki tortu. Dociskamy obręczą tortownicy aby ze wszytskich stron docisnąć warstwy. Przed podaniem zdejmujemy obręcz. Dekorujemy wierzch umytymi borówkami i podajemy.
marietta
pepsicOLA
:)