Sposób przygotowania:
Tort kawowo-czekoladowy
Zrób biszkopt:
oddziel białka od żółtek, Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i połącz z żółtkami. Mąkę wymieszaj z kakao, przesiej i delikatnie dodaj do piany. Ciastem wypełnij nasmarowaną blachę. Piecz 40 min. w tem . 170^C. Ostudzony biszkopt przekrój na 4 krążki. Ugotuj syrop z wody i cukru, dodaj kawę i rum. Zimny syropem nasącz krążki biszkoptu. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. a następnie ubij śmietanę i wymieszaj ją z przestudzoną czekoladą. Zrób krem kawowy: Ubij śmietanę z cukrem i kawą, połącz ją z rozpuszczoną żelatyną. złóż tort: pierwszy krążek biszkoptu posmaruj połową kremu czekoladowego. Przykryj drugom, posmaruj kremem kawowym. Przykryj trzecim posmaruj resztką kremu czekoladowego. Połóż czwarty i pokryj go polewą ciemną i jasną.
oddziel białka od żółtek, Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i połącz z żółtkami. Mąkę wymieszaj z kakao, przesiej i delikatnie dodaj do piany. Ciastem wypełnij nasmarowaną blachę. Piecz 40 min. w tem . 170^C. Ostudzony biszkopt przekrój na 4 krążki. Ugotuj syrop z wody i cukru, dodaj kawę i rum. Zimny syropem nasącz krążki biszkoptu. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. a następnie ubij śmietanę i wymieszaj ją z przestudzoną czekoladą. Zrób krem kawowy: Ubij śmietanę z cukrem i kawą, połącz ją z rozpuszczoną żelatyną. złóż tort: pierwszy krążek biszkoptu posmaruj połową kremu czekoladowego. Przykryj drugom, posmaruj kremem kawowym. Przykryj trzecim posmaruj resztką kremu czekoladowego. Połóż czwarty i pokryj go polewą ciemną i jasną.