Tort kawowo-czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny tort czekoladowo- kawowy..........................

Tort kawowo-czekoladowy

Składniki:

Tort kawowo-czekoladowy

 

 

  • Syrop do nasączenia:
  • 15 dag cukru
  • 150 ml wody
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 60 ml rumu

 

  • Krem czekoladowy:
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 225 ml śmietany 36%

 

  • Krem kawowy:
  • 15 dag śmietany 36%
  • 2-3 dag cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 g żelatyny

 

  • Do dekoracji

 

  • Ciemna i biała polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Tort kawowo-czekoladowy
Zrób biszkopt:
oddziel białka od żółtek, Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i połącz z żółtkami. Mąkę wymieszaj z kakao, przesiej i delikatnie dodaj do piany. Ciastem wypełnij nasmarowaną blachę. Piecz 40 min. w tem . 170^C. Ostudzony biszkopt przekrój na 4 krążki. Ugotuj syrop z wody i cukru, dodaj kawę i rum. Zimny syropem nasącz krążki biszkoptu. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. a następnie ubij śmietanę i wymieszaj ją z przestudzoną czekoladą. Zrób krem kawowy: Ubij śmietanę z cukrem i kawą, połącz ją z rozpuszczoną żelatyną. złóż tort: pierwszy krążek biszkoptu posmaruj połową kremu czekoladowego. Przykryj drugom, posmaruj kremem kawowym. Przykryj trzecim posmaruj resztką kremu czekoladowego. Połóż czwarty i pokryj go polewą ciemną i jasną.