Sposób przygotowania:
Tort kawowo - pomarańczowy
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Kolejno dodawać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dokładnie i delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Piec w 180°C przez ok 15-20 min. Wystudzić i przekroić na pół. W 50 ml gorącej wody rozpuścić kawę, przestudzić i nasączyć biszkopty. Dolny krążek posmarować marmoladą z pomarańczy. Jajka ubić z cukrem na parze. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 50 ml wrzątku, przestudzić. Schłodzoną kremówkę dokładnie ubić, dodać przestudzoną masę jajeczną. Delikatnie miksując dodawać wyciśnięty sok z pomarańczy i startą skórkę. Na koniec dodać żelatynę. Jeśli konsystencja masy będzie za płynna włożyć na chwilę do lodówki. Krem wylać na marmoladę. Przykryć drugim biszkoptem. Wstawić do lodówki do stężenia. Polewę przygotować rozpuszczając podane składniki. Wystudzoną wylać na wierzch tortu, udekorować.