Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 352]

Tort kawowo - pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tort kawowo-pomarańczowy doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, ale również w niedzielne popołudnie spędzone przy kawie.

Tort kawowo - pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort kawowo - pomarańczowy

 

 

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku czekoladowym
  • 100 ml gorącej wody
  • ok.180 g marmolady pomarańczowej (z dużymi kawałkami owoców)

 

 

  • Polewa:
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

 

  • Dekoracja:
  • plasterki pomarańczy
  • starta skórka pomarańczowa
  • srebrne perełki

 

Sposób przygotowania:

Tort kawowo - pomarańczowy
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Kolejno dodawać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dokładnie i delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Piec w 180°C przez ok 15-20 min. Wystudzić i przekroić na pół. W 50 ml gorącej wody rozpuścić kawę, przestudzić i nasączyć biszkopty. Dolny krążek posmarować marmoladą z pomarańczy. Jajka ubić z cukrem na parze. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 50 ml wrzątku, przestudzić. Schłodzoną kremówkę dokładnie ubić, dodać przestudzoną masę jajeczną. Delikatnie miksując dodawać wyciśnięty sok z pomarańczy i startą skórkę. Na koniec dodać żelatynę. Jeśli konsystencja masy będzie za płynna włożyć na chwilę do lodówki. Krem wylać na marmoladę. Przykryć drugim biszkoptem. Wstawić do lodówki do stężenia. Polewę przygotować rozpuszczając podane składniki. Wystudzoną wylać na wierzch tortu, udekorować. 
Tort kawowo - pomarańczowy
Upieczony biszkopt, przekroić, nasączyć kawą i posmarować marmoladą pomarańczową.
Tort kawowo - pomarańczowy
Na marmoladę kolejno wylać krem pomarańczowy.
Tort kawowo - pomarańczowy
Przykryć drugim nasączonym kawą krążkiem. Włożyć do stężenia.
Tort kawowo - pomarańczowy
Wierzch polać polewą czekoladową i udekorować.