goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Tort kawowo-śmietankowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny, odświętny torcik.

Tort kawowo-śmietankowy

Składniki:

Tort kawowo-śmietankowy

 

 

  • masa:
  • śmietana 30% 1 l
  • cukier wanilinowy 2 opakowania
  • zagęszczacz do śmietany 2 opakowania
  • ajerkoniak 10 łyżek
  • kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Tort kawowo-śmietankowy
Białka ubijamy, stopniowo dodajemy 10 dag cukru. Następnie dodajemy żółtka, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy do formy wyścielonej papierem pergaminowym i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Studzimy. Przygotowujemy krem: Połowę śmietany ubijamy z 1 cukrem wanilinowym, stopniowo dodając połowę zagęstnika do śmietany oraz ajerkoniak. Przygotowujemy krem kawowy: pozostałą śmietanę ubijamy z cukrem oraz zagęstnikiem. Na koniec dodajemy rozpuszczoną w kilku łyżeczkach wody kawę. Biszkopt przekrawamy na dwa krążki. Do dwóch szprycek przekładamy oba kremy i na przemian nakładamy krem na ciasto (tworząc koła - od największego do najmniejszego). Przykrywamy druga połówką biszkoptu i dekorujemy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Tagi:

kawa ciasto