Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Tort kokosowy 3

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienity tort na szczególne okazje

Tort kokosowy 3

Składniki:

Tort kokosowy 3

 

  • CIASTO:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 10 dkg cukru
  • 4 jajka
  • 10 dkg mąki
  • 5 dkg wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 2 torebki usztywniacza do bitej śmietany
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • dowolna ilość kulek typu Raffaello

Sposób przygotowania:

Tort kokosowy 3
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Na końcu dajemy białka ubite na sztywną pianę i mieszamy całość. Ciasto wykładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 160 stopni. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i usztywniaczem. Mieszamy ją z połową wiórków kokosowych. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa krążki. Pierwszy blat smarujemy dżemem. Następnie smarujemy połową kremu i nakładamy drugi blat. Boki i wierzch tortu smarujemy drugą połową kremu, obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy dowolnie kulkami Raffaello.