Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Tort kokosowy z malibu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zachwyci na każdym rodzinnym przyjęciu!

Tort kokosowy z malibu

Składniki:

Tort kokosowy z malibu

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY - z przepisu na blogu

 

  • MASA:

 

  • mascarpone - 600 g

 

 

  • cukier puder - 4 łyżki

 

  • likier malibu - ok.80 ml

 

 

  • olejek waniliowy - 1 łyżeczka

 

  • DODATKOWO:

 

  • likier Baileys - do nasączenia

 

 

  • kokos - 100 g

 

Sposób przygotowania:

Tort kokosowy z malibu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : 

 


BISZKOPT : Pieczemy z tego przepisu. Upieczony kroimy na równe 3 blaty. 

 

MASA: Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W miseczce ubijamy serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru , malibu i olejkiem waniliowym. W osobnej misce ubijamy śmietanę 36% z pozostałym cukrem - do momentu aż będzie puszysta. Dodajemy do masy serowej. Wlewamy roztopioną czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. ( W razie potrzeby możemy dosłodzić do smaku ). 

 

CAŁOŚĆ: Przygotowane biszkopt nasączamy likierem Baileys - tylko delikatnie kropimy po całości! Smarujemy warstwą kremu. Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy warstwą kremu. Przykrywamy ostatnim blatem. Cały tort ( łącznie z bokami ) smarujemy resztą kremu. Ja na posmarowanie całości zostawiłam mniejszą ilość kremu , ponieważ tort musiałam transportować kilkanaście k. w upale. Wy jeśli przygotujecie go dla siebie w domu , śmiało możecie posmarować większą ilością. Obsypujemy dokładnie podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosu. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce " do przegryzienia "