eliza5519

eliza5519

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Tort kokosowy z nutelą i białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Pyszny kokosowy torcik z nutellą i czekoladą. Idealny na urodziny i nie tylko.

Tort kokosowy z nutelą i białą czekoladą

Składniki:

Tort kokosowy z nutelą i białą czekoladą

 

  • 1 kostka margaryny
  • 250ml mleka
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 -3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 200 g Nutelli
  • 250ml wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 5 batoników Princessa kokosowa
  • 500ml śmietany 30%
  • budyń śmietankowy
  • cytryna
  • herbata
  • Migdały w białej czekoladzie i kokosie
  • tabliczka białej czekolady
  • 250ml wody przegotowanej

Sposób przygotowania:

Tort kokosowy z nutelą i białą czekoladą
ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia. Do żółtek dodajemy pianę z białek, mąkę z budyniem i delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy, studzimy kroimy na 3 biszkoptowe blaty. Poncz: Zaparzamy herbatę i dodajemy sok z cytryny. Nasączamy każdy z 3 krążków. Krem : Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy kokos i pokruszone wafelki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, Kasię i mleko. Mieszamy do momentu, gdy się idealnie połączą. Studzimy i ucieramy. Nasączony biszkopt przekładamy masami. Nutellą smarujemy 1 i 2 biszkopt. Masę z czekoladą i margaryne na 1. Masę śmietanową smarujemy na 2 i 3 placek. Dekorujemy czekoladą, wafelkami i migdałami. Schładzamy przez minimum 12h. Smacznego !!!