Sposób przygotowania:
Tort komunijny - krzyż
BISZKOPT - Białka ubić na sztywną pianę. W oddzielnej misce ubić żółtka z cukrem na gładką masę. Następnie dodać wymieszane i przesiane mąki, proszek do pieczenia i stopniowo pianę z białek. Całość połączyć delikatnie, aż osiągnie się jednolitą konsystencję (na bardzo wolnych obrotach miksera). Tortownicę prostokątną natłuścić i obsypać mąką. Boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170 stopni około 30 – 40 minut ( lub dłużej, do tzw. suchego patyczka ) Wystudzić i przekroić na 3 – 4 blaty. Z biszkoptu wyciąć krzyż, a z resztek biszkoptu można zrobić malutki torcik (np. skarbonkę, fotka dostępna przy opisie ) Śmietanę ubić krótko mikserem i dodać śmietan- fixy ( ja nie dodaje cukru pudru tak jak jest napisane na opakowaniu, ponieważ wysmarowany biszkopt nutellą jest bardzo słodki) i ubijać dalej, aż uzyska się odpowiednią konsystencje.1 biszkopt posmarować nutellą na to posypać orzechy lub migdały i położyć śmietanę 2 biszkopt ( posmarować nutellą od spodu ) położyć go na śmietanę, nutella, orzechy.....itd. MASA MAŚLANA - Masło należy utrzeć na puch, następnie dodać sok z cytryny oraz pozostałe cukry ( lub ekstrakt waniliowy ) Masą maślaną trzeba wysmarować górę i boki tortu. Wystarczy niewielka ilość masy – tylko tyle, aby przykleić masę cukrową ( masa cukrowa topnieje stykając się z bitą śmietaną, dlatego też tort musimy wysmarować właśnie tą masą ) DEKORACJA – masa cukrowa ( można kupić lub zrobić samemu )
marietta