Sposób przygotowania:
Tort kruchy z masą krówkowo-jablkową.
Sporządzić kruche ciasto;oddzielić żółtka od białek, i razem z cedzakiem zatopić w rondlu z wrzącą wodą.Trzymać z 15 min. w
temp.80 st.C,wyjąć,schłodzić,przetrzeć przez sito.Mąkę przesiać na stolnicę,dodać masło i posiekać z mąką,dodać żółtka,cukier puder
i zagnieść na gładką masę.Ciasto zostawić w chłodnym miejscu na
10 min.,po czym rozwałkować na okrągło,dzieląc na 2-3 części,a z
każdej upiec po krążku.Po upieczeniu każdy krążek kruchego cias-
-ta wystudzić i ostrożnie zdejmować z formy długim ostrym nożem
na deseczkę,aby się nie połamało.Rozstawić krążki osobno koło siebie.W tym czasie sporządzić masę jabłkową,ze startych jabłek,
cytryny,wody,siekanych włoskich orzechów i cukru pudru oraz wani-
-lii.Połączyć z gotową masą krówkową lub też rozmieścić ją osobno
na masie jabłkowej.Sporządzić lukier pomadkowy cytrynowy,a krążki ciasta przełożyć przygotowaną masą ,a lukrem oblewać
wierzch i boki ciasta i zostawić,aby zastygł na kilkanaście godzin
w spiżarni lub innym chłodnym miejscu.Kroić tort długim,ostrym nożem w trójkąty i podawać dekorowany na wierzchu połówkami orzechów włoskich.
temp.80 st.C,wyjąć,schłodzić,przetrzeć przez sito.Mąkę przesiać na stolnicę,dodać masło i posiekać z mąką,dodać żółtka,cukier puder
i zagnieść na gładką masę.Ciasto zostawić w chłodnym miejscu na
10 min.,po czym rozwałkować na okrągło,dzieląc na 2-3 części,a z
każdej upiec po krążku.Po upieczeniu każdy krążek kruchego cias-
-ta wystudzić i ostrożnie zdejmować z formy długim ostrym nożem
na deseczkę,aby się nie połamało.Rozstawić krążki osobno koło siebie.W tym czasie sporządzić masę jabłkową,ze startych jabłek,
cytryny,wody,siekanych włoskich orzechów i cukru pudru oraz wani-
-lii.Połączyć z gotową masą krówkową lub też rozmieścić ją osobno
na masie jabłkowej.Sporządzić lukier pomadkowy cytrynowy,a krążki ciasta przełożyć przygotowaną masą ,a lukrem oblewać
wierzch i boki ciasta i zostawić,aby zastygł na kilkanaście godzin
w spiżarni lub innym chłodnym miejscu.Kroić tort długim,ostrym nożem w trójkąty i podawać dekorowany na wierzchu połówkami orzechów włoskich.