Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Tort Książęcy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny tort z kremem z cukierków michałków- idealny na każdą okazję. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje wybornie,

Tort Książęcy

Składniki:

Tort Książęcy

Biszkopt ciemny

  • 3 jajka,
  • ½ szklanki cukru,
  • ¾ szklanki mąki,
  • 4 łyżki oleju,
  • ½ łyżki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżki octu,
  • 1 łyżka kakao,

Biszkopt jasny

  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • ½ łyżki octu,

Ciasto kokosowe

  • 4 białka,
  • 150g wiórków kokosowych,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej,

Masa z michałków

  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietanowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 200 g masła,
  • 150 g pomadek michałków,

Masa kakaowa

  • 3 jajka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 1 kieliszek spirytusu,

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Tort Książęcy
1. Biszkopt ciemny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temp. 170 stopni.

2. Biszkopt jasny. Białka ubijam na sztywno. Ciągle ubijając dodaję cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę. Piekę około 25-30 minut w temp. 170 stopni. Oby dwa biszkopty nasączam wodą wymieszaną ze spirytusem.

3. Ciasto kokosowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Następnie dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Masę przekładam na tortownicę, wyrównuje. Piekę około 30 minut w temp. 170 stopni.

4. Masa z michałków: Z mleka odlewam ½ szklanki i mieszam budynie. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewam wymieszane budynie. Budyń gotuję około 2 minut cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Michałki ugniatam na miazgę. Masło ucieram razem z michałkami na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram.

5. Masa kakaowa: Jajka ubijam razem z cukrem przez około 10 minut nad kąpielą wodną. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z kakao na puszystą masę. Dodaję masę jajeczną oraz spirytus.

Ucieram.

6. Na biszkopt ciemny wykładam połowę masy z michałków. Wyrównuję i przykrywam ciastem kokosowym.

Na ciasto kokosowe wykładam drugą połowę masy michałkowej. Wyrównuję i przykrywam biszkoptem jasnym. Masą kakaową smaruję boki oraz wierzch tortu. Boki tortu dodatkowo obsypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Wierzch dekoruję kwiatami z opłatków. Gotowy tort wstawiam na godzinę do lodówki.

Tagi:

okazje deser tort