czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tort księga komunijna

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

To moja pierwsza samodzielnie wykonana księga komunijna. Okazała się wcale nie tak trudna do wykonania jak myślałam, a tort bardzo zachwycił gości.

Tort księga komunijna

Składniki:

Tort księga komunijna

Biszkopt:

  • 7 jajek,
  • 3 budynie waniliowe bez cukru (120g),
  • 1 i 1/4 szklanki cukru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru waniliowego.

Krem śmietanowy:

  • 1 litr śmietanki 36%,
  • 500g serka mascarpone,
  • niepełna szklanka cukru pudru z laską wanilii,
  • 200g mlecznej czekolady,
  • 300g dżemu z czarnej porzeczki,
  • szklanka herbaty z cukrem.

Krem maślany:

  • 200g masła,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (80g),
  • czubata szklanka cukru,
  • 3 szklanki mleka.

Sposób przygotowania:

Tort księga komunijna
1. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając, doawać kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką i wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. UWAGA! Upiec dwa takie biszkopty!!

2. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone. Na koniec dodać czekoladę startą na tarce o dużych oczkach. Wymieszać szpatułką. Blaty ciasta nasączyć herbatą. Dwa blaty wyciąć w taki sposób, by utworzyły zgrubienie księgi. Pierwsze dwa blaty ciasta ułożyć blisko siebie i posmarować warstwą dżemu, rozsmarować grubą warstwę kremu. Przykryć kawałkami ciasta, które mają tworzyć zgrubienie księgi. Posmarować je dżemem i resztą kremu. Przykryć ostatnimi dwoma nasączonymi blatami ciasta. Schłodzić.

3. 2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż całkowicie zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masą posmarować dokładnie wierzch i boki ciasta. Całość udekorować masą plastyczną i zrobionymi z niej ozdobami.