MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Tort makaronowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny makaron w formie tortu.

Tort makaronowy

Składniki:

Tort makaronowy

 

  • 200g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 jajka
  • 1 / 4 szklanki mleka
  • 150g sera żółtego do zapiekania
  • 100g plasterków szynki, pokroić w kostkę
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Tort makaronowy
Rozgrzać olej na dużej patelni , dodać pokrojoną cebulę, zmniejszyć ogień i smażyć do momentu aż zmięknie, około 7 minut. Dodać z puszki pomidory , szczyptę soli i pieprzu, gotować na wolnym ogniu. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. W osolonej wodzie ugotować al dente makaron.Po przestudzeniu przenieść do dużej miski, dodać zimny sos i mieszać do połączenia. W małej misce połączyć razem jajka , mleko , pokrojoną szynkę i starty ser.Wszystko dodać do makaronu i delikatnie wymieszać Doprawić pieprzem i solą. Wszystkie połączone składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego,do zapiekania , wstawić do piekarnika i piec 15 minut . Podawać ciepły lub na zimno.