mona3

mona3

Szef Kuchni
[Przepisów: 70]

Tort makowo-kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszny tort na każdą okazje

Tort makowo-kokosowy

Składniki:

Tort makowo-kokosowy

 

  • placek makowo-kokosowy:
  • 7białek
  • szkl. cukru
  • szkl. maku
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2łyżki mąki
  • paczka wiórek kokosowych
  • esencja do nasączania ciasta
  • krem:
  • 6żółtek
  • 6łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 700ml.mleka
  • budyń waniliowy bez cukru na pół litra mleka
  • 2czubate łyżki mąki
  • kostka masła-250dag(może być małe roślinne)

Sposób przygotowania:

Tort makowo-kokosowy
placek:białka ubić z cukrem,dodać mąkę,proszek do pieczenia,mak i wiórki.piec w tortownicy ok.30 min.w tem. 180-200 stopni c.po upieczeniu ciasto przekroić i nasączyć(delikatnie).krem: w rondlu rozgrzać pół litra mleka.żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z mąką,budyniem i resztą mleka.dokładnie wymieszać aby powstała jednolita masa.wlać ją do wrzącego mleka i gotować trzy minuty.miękkie masło utrzeć mikserem dodawać po łyżce zimny budyń. przełożyć placki kremem , polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.smacznego