Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Tort makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tort makowy bez kremu ale jest bardzo dobry.

Tort makowy

Składniki:

Tort makowy

 

  • 4szkl.mleka,
  • 3szkl.maku,
  • 1szkl.cukru,
  • 20dag.masła,
  • 10dag.mieszanki owoców kandyzowanych,
  • 6dużych jabłek,
  • 5jajek,
  • 9łyżek kaszy manny,
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2łyżki posiekanych orzechów laskowych,
  • 30dag.masy marcepanowej,
  • 4łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort makowy
Mak wsypać do rondla,zalać gorącym mlekiem i moczyć 2godz.Rondel z makiem ustawić na gazie i got.na małym ogniu ok.10min.Osaczyć,odcisnąć i dwukrotnie zemleć.Masło stopić,ostudzić,jabłka obrać,zetrzeć na rarce o dużych oczkach.Żółtka odzielić od białek i ubić je z cukrem na puszystą masę,wymieszać z makiem,dodać kaszę,proszek do pieczenia,masło,jabłka , połowę kandyzowanych owoców,orzechy i dokładnie wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli,delikatnie połączyć z masą.Ciasto wyłożyć do tortownicy śr.26cm. i piec ok.1godz.w 160"C.Ciasto ostrożnie wyjąć,ostudzić.Masę marcepanową,zagnieść z cukrem pudrem,rozwalkować na okrągły placek,przykryć nim ciasto,ozdobić odłożonymi owocami kandyzowanymi.