Sposób przygotowania:
Tort makowy
Mak wsypać do rondla,zalać gorącym mlekiem i moczyć 2godz.Rondel z makiem ustawić na gazie i got.na małym ogniu ok.10min.Osaczyć,odcisnąć i dwukrotnie zemleć.Masło stopić,ostudzić,jabłka obrać,zetrzeć na rarce o dużych oczkach.Żółtka odzielić od białek i ubić je z cukrem na puszystą masę,wymieszać z makiem,dodać kaszę,proszek do pieczenia,masło,jabłka , połowę kandyzowanych owoców,orzechy i dokładnie wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli,delikatnie połączyć z masą.Ciasto wyłożyć do tortownicy śr.26cm. i piec ok.1godz.w 160"C.Ciasto ostrożnie wyjąć,ostudzić.Masę marcepanową,zagnieść z cukrem pudrem,rozwalkować na okrągły placek,przykryć nim ciasto,ozdobić odłożonymi owocami kandyzowanymi.